Λέσχη Ανάγνωσης Αυγούστου: Παιδικό Βιβλίο | Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία - Εικόνα

* Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στον Φάρο.

Τον Αύγουστο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια την Άρτεμη Μάνου

Αφορμή για τη συνάντηση του Αυγούστου είναι το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία», σε διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Το βιβλίο:
Ένα κορίτσι, η Αλίκη. Ένα κουνέλι που φοράει ρολόι και μιλάει με ανθρώπινη φωνή. Μια κουνελότρυπα που όταν μπαίνεις μέσα πέφτεις πέφτεις πέφτεις (μήπως φτάσεις στο κέντρο της γης; Ή μήπως θα βγεις στην άλλη πλευρά;).Τρεις πόρτες που δεν ξέρεις πού στο καλό οδηγούν. Ένα φίλτρο που όταν το πιεις γίνεσαι τοσοδούλης ή τοσοδούλα. Και ένα κέικ που όταν το φας σε κάνει να γίνεσαι τεράστιος ή τεράστια. Και να σου μπροστά σου ένας Τρελοκαπελάς! Μα πόσο παράξενα πράγματα μπορεί να συμβούν ένα απόγευμα την ώρα που κάθεσαι πάνω σε ένα χαλάκι στον κήπο του σπιτιού σου και βαριέσαι βαριέσαι βαριέσαι; 

...σα να είναι Αύγουστος και δεν ξέρεις τι να κάνεις και ξαφνικά πέφτει στο κεφάλι σου (ουπς!...καλά εντάξει, στα χέρια σου) ένα βιβλίο∙ πολύχρωμο και αστείο, σαν αυτό που σου γράφω εδώ.

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή μας ταξιδεύει στη Χώρα των Θαυμάτων, στην πατρίδα των αλλόκοτων πλασμάτων και ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στη φαντασία, στο παράλογο αλλά και στη σοφία (στα χαρακτηριστικά εκείνα του παιδιού που αναζητούν επίμονα διέξοδο -ή έστω μία κουνελότρυπα)!

Ο συγγραφέας:
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) κ.α. Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. 

Η συντονίστρια της Παιδικής Λέσχης:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της βραβευμένης Ίριδας Σαμαρτζή από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητα για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
- Σε ποια χώρα θα ήθελες να πας αλλά δυστυχώς... δεν υπάρχει; 

- Πώς είναι; Τι κάνουν εκεί οι άνθρωποι; Υπάρχουν άνθρωποι; Ή μήπως υπάρχουν αλλόκοτα πλάσματα και περίεργα αντικείμενα; Ή κάτι άλλο που ούτε μπορούμε να το φανταστούμε;

Γράψε σε ένα χαρτί λίγες γραμμές για αυτή τη χώρα ή αλλιώς ζωγράφισέ την (και βοήθησε μας να πάμε κι εμείς εκεί)!

Τρίτη 31/08
17.30-18.45
ΦΑΡΟΣ

 

Για παιδιά 7 έως 10 ετών 
Έως 27 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή  

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 30/07 στις 12.00.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Αυγούστου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

Δείτε ακόμα

Πέμπτη 01/07, 19:00

Μουσικά παιχνίδια στον Θόλο: Εξερευνώντας το σύμπαν του Takis

Περισσότερα

Τετάρτη 01/09, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης Αυγούστου: Το γκάρντεν πάρτι

Περισσότερα

Τρίτη 31/08, 19:00

Λέσχη Ανάγνωσης Αυγούστου: Εφηβικό Βιβλίο | Μια τηγανιά πατάτες

Περισσότερα