Clean Monday at the Stavros Niarchos Park - Εικόνα

Για ακόμα μία χρονιά, το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει τα Κούλουμα με μια συναυλία που τιμά την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Χαρταετοί, χρώματα και μουσική μας προσκαλούν να υποδεχτούμε την Σαρακοστή και την Άνοιξη!

Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς. Αποκριάτικα γαϊτανάκια και μιμικοί χοροί μπλέκονται με συρτά, καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, νησιώτικους μπάλους και ποντιακούς πυρρίχιους, κι εναλλάσσονται με ανοιχτή πρόσκληση για τη χορευτική συμμετοχή του κοινού.

Τον τόνο δίνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Στο γλέντι συμμετέχουν με ομάδες παραδοσιακών χορευτών οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο της Λέσβου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής - Μαρία Ζιάκα).

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Κομπανία Νίκου Οικονομίδη:
Νίκος Οικονομίδης: βιολί-τραγούδι
Κυριακή Σπανού: τραγούδι
Παναγιώτης Βέργος: σαντούρι
Γιώργος Γαβράς: λαγούτο

Κομπανία Δημήτρη Κώτσικα:
Δημήτρης Κώτσικας: κλαρίνο-τραγούδι
Ηλίας Γάκος: τραγούδι
Γιώργος Κώτσικας: βιολί
Νίκος Αγγελόπουλος: λαγούτο
Μάρκος Τζιούκαλιας: τρομπέτα
Γιώργος Τσίγγανας: τρομπόνι
Θανάσης Κώτσικας: κρουστά
 

Καθαρά Δευτέρα 27/02 | 12.00-15.00
ΞΕΦΩΤΟ

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ2.
 

Δείτε ακόμα