Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο Κάφκα και η κούκλα - Εικόνα

Τον Ιούλιο η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού δίνει ραντεβού στο Μεσογειακό Κήπο με το βιβλίο «Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας;»,  μία συναρπαστική ιστορία μυστηρίου που μας ταξιδεύει στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν με τη συντονίστρια της Λέσχης, Άρτεμη Μάνου, για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου τους ήξερες. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι το Γραφείο Ερευνών «12 Θεοί» που εξιχνιάζει υποθέσεις μυστηρίου! Και αυτή είναι η δεύτερη υπόθεσή του: Το μήλος τη Έριδας που πρέπει να δώσει ο Πάρις στη θεά που θα επιλέξει ως ομορφότερη χάνεται! Και ο Πάρις δεν έχει πια να δώσει... τίποτε. Οι υποψίες πέφτουν αρχικά στην Περσεφόνη, την Άρτεμη και την Εστία, που πικράθηκαν που δεν ήταν υποψήφιες και που θεωρούν πως η ομορφιά δεν πηγάζει από την εξωτερική εμφάνιση. Όμως όχι, δεν ήταν αυτές οι ένοχες. Κάποια παράξενα κίτρινα ίχνη θα οδηγήσουν τελικά τον Ερμή στο πολυπόθητο Μήλο. Αλλά τότε θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Πρέπει να το πάρει; Ο Ερμής καλείται να κάνει μία επιλογή...

Με το βιβλίο του Ιουλίου εστιάζουμε στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, αλλά με τον ανατρεπτικό, γεμάτο χιούμορ και αγωνία τρόπο του Φίλιππου Μανδηλαρά. Και με όχημα το μύθο για το μήλο της Έριδας ταξιδέυουμε κι εμείς στα μυστήρια της ύπαρξης και καλούμαστε να βρούμε τις δικές μας απαντήσεις: Οι επιλογές που κάνει κάποιος μπορούν να καθορίσουν την ιστορία του αλλά και την ιστορία; Τι είναι η ομορφιά; Από πού πηγάζει; Και άραγε... έχει μόνο μία μορφή; 

Ο συγγραφέας
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997, είτε ως συγγραφέας είτε ως μεταφραστής, επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία όλα αυτά τα χρόνια, έχει βραβευτεί κάποιες φορές κι εξακολουθεί να γνωρίζει την αγάπη των παιδιών κάθε φορά που παρουσιάζει κάποιο βιβλίο του. Τα βιβλία των σειρών «Η πρώτη μου Μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία» έχουν αγκαλιαστεί όσο λίγα από παιδιά και γονείς. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν περισσότερα από 50 βιβλία του.

Η συντονίστρια
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
•    Πριν (ναι, σωστά διάβασες πριν) διαβάσεις το βιβλίο ψάξε και μάθε για το μήλο της Έριδας και ποια σχέση είχε με το μεγάλο Τρωικό πόλεμο. Και αφού διαβάσεις το βιβλίο σκέψου και γράψε τι θα έκανες στη θέση του Ερμή όταν βρήκε το μήλο: θα το επέστρεφες ή μήπως όχι; (Και γιατί;)
•    Ποια είναι άραγε για σένα η πιο «όμορφη» ή ο πιο «όμορφος» από τους θεούς που εμφανίζονται στο βιβλίο; (Αποφάσισε με βάση τον τρόπο που εσύ αντιλαμβάνεσαι την ομορφιά –εξωτερική, εσωτερική, διαφορετική ή ότι άλλο, δεν έχει καμία σημασία!). Τώρα ζωγράφισέ την/τον όπως θέλεις!

Τετάρτη 27/07 | 19.00
Μεσογειακός Κήπος 

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασεκυή 01/07, στις 12.00

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το βιβλίο Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; Φίλιππος Μανδηλαράς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 27/03, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;

Περισσότερα