Reading Club: Children’s Book | Pav the story of the golden seed - Εικόνα

Τον Ιούνιο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά!  

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια» του Φώτη Δούσου

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι μικροί αναγνώστες δίνουν ραντεβού στο ΚΠΙΣΝ για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 25 Ιουνίου. 

Το βιβλίο
Αυτό το μήνα θα διαβάσουμε την ιστορία του Παβ. Ενός μποέμ τζίτζικα με γενναία ψυχή που είχε την ατυχία να γεννηθεί φάλτσος μέσα σε ένα μεγάλο σόι καλλίφωνων τραγουδιστών. Έπρεπε λοιπόν είτε να παρατήσει την τέχνη που ασκούσαν μέχρι τώρα όλοι οι τζίτζικες σε όλο τον κόσμο ή να αποφασίσει να βελτιωθεί. Και διάλεξε το δεύτερο. Από αυτό το σημείο η περιπετειά του και το ταξίδι του στην Αφρική για να βρει το χρυσό σπυρί που θέλει σε αντάλλαγμα ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής Λυκάων για να τον διδάξει.

Μα μπορεί ένας τζίτζικας με τόσο αδύναμα φτερά να κάνει ενα τόσο μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι; Ο συγκεκριμένος τζίτζικας μπορεί. Γιατί όπως λέει και ο ίδιος:

«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της μικρής ζωής, δεν έχασα ποτέ την πεποίθησή μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν ήμουνα κλεισμένος σε κάποιο μαύρο λαγούμι, κοίταζα τα αστερία. Όταν έπεφτα μέσα σε λάσπες, έστελνα το βλέμμα στον ουρανό. Όταν ζεσταινόμουνα, ξάπλωνα. Όταν κρύωνα, έτρεχα. Αν πεινούσα, τραγουδούσα. Αν πονούσα, χόρευα. Εξάλλου, τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;
 

Ο συγγραφέας:
Ο Φώτης Δούσος γεννήκηθε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε Θεατρολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και έχει κάνει παραστάσεις με τη θεατρική του ομάδα σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Μελβούρνη ως το Λος Άντζελες.
 

Η συντονίστρια:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
-Βάλε στίχους στο τελευταίο κομμάτι που συνέθεσε ο Παβ φεύγοντας από το σπίτι του Λυκάονα στο τέλος του βιβλίου! Τι θα έλεγε, αλήθεια, αν είχε λόγια το σιωπηλό αυτό τζι ματζόρε;
-Ζωγράφισε ό,τι σε ενθουσίασε πιο πολύ από την ιστορία που διάβασες.
-Στείλε ένα γράμμα στον Παβ όπου θα του εκμυστηρεύεσαι ένα δικό σου μεγάλο όνειρο και γιατί το θέλεις τόσο πολύ.

 

Πέμπτη 30/06 | 18.00-19.15
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Έως 22 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

Σάββατο 25/06 |18.00-19.15
ΖΟΟΜ

Έως 25 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 30/05, στις 12.00 

 

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

 

Συντονίστρια: Άρτεμις Μάνου  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια, Φώτης Δούσος, εκδόσεις Μικρή Σελήνη
 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 25/02, 17:00

Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει Αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Περισσότερα