Reading Club: The Conspiracy of Angels - Εικόνα

Τον Μάρτιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάρτιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθούν παρουσία της συγγραφέα, Iωάννας Μπουραζοπούλου.

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;, Iωάννα Μπουραζοπούλου

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Υπερχείλιση αλλάζει τη γεωγραφία του γνωστού κόσμου βυθίζοντας κάτω από τα νερά της θάλασσας μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Βιέννη και το Παρίσι είναι πια λιμάνια, ενώ η Αποικία, μια πόλη που κτίζεται κοντά στο «σημείο μηδέν» αυτού του βιβλικού Κατακλυσμού, γίνεται το κέντρο αυτού του θαυμαστού καινούριου κόσμου χάρη στον έλεγχο του «βιολετί αλατιού» -μιας ουσίας τόσο αποτέλεσμα όσο και αιτία της Υπερχείλισης. Οι ιδιότητες του «βιολετί αλατιού» το καθιστούν το πολυτιμότερο εμπόρευμα στον πλανήτη γεγονός που αλλάζει ριζικά την παγκόσμια οικονομία και των συσχετισμό δυνάμεων σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η Αποικία εξουσιάζει την παραγωγή και διανομή του «αλατιού» και, άρα, ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, ο απροσδόκητος θάνατος του Κυβερνήτη, διοικητή της Αποικίας, θα διαταράξει την ισορροπία στα πολιτικά πράγματα της πόλης. Η Κοινοπραξία που διαχειρίζεται το εμπόριο του «αλατιού» αντιλαμβάνεται πως αν δεν αποκαταστήσει το status quo κινδυνεύει να χάσει την Αποικία, και κατά συνέπεια το θεμέλιο της δύναμής της. Έτσι, αναθέτει στον Φιλέα Μπουκ, έναν άνδρα με ιδιαίτερη έφεση στην επίλυση, αλλά και την κατασκευή σύνθετων γρίφων -όπως για παράδειγμα το δικής του επινόησης τρισδιάστατο σταυρόλεξο, να διερευνήσει τις μυστηριώδεις συνθήκες θανάτου του Κυβερνήτη. Το Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; είναι ένα έργο που αντιστέκεται στις εύκολες κατηγοριοποιήσεις. Κινείται μεταξύ αστυνομικού μυθιστορήματος και καθαρόαιμου μυθιστορήματος Επιστημονικής Φαντασίας. Εμφανίζεται ως μία σύγχρονη πολιτική αλληγορία, αλλά και ως δυστοπική πρόβλεψη του εγγύς μέλλοντος. Συνδυάζει τη δομή του επιστολικού μυθιστορήματος με αυτή μιας κλασσικότροπης διήγησης, ενώ συνδιαλέγεται με διακείμενα από τη Βίβλο έως το εμβληματικό Dune μέσα από μία καίρια μοντέρνα και πρωτότυπη ματιά. Με μια γραφή ικανή να κατασκευάζει νέους κόσμους και ταυτόχρονα να τους «εποικίζει» με οικείους, προσιτούς χαρακτήρες, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στον φιλοσοφικό στοχασμό και σε μια ατμοσφαιρική, ρέουσα αφήγηση, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου καταθέτει με το Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας των νεότερων χρόνων.

Η συγγραφέας

Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Σχολή Τουρισμού της Ρόδου και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Διοίκηση Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπάκινγχαμ, ενώ το 2002 θα αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Πέρασε τη νεότητά της, όπως γράφει η ίδια «αλλάζοντας πόλεις και χώρες, σπουδάζοντας και δουλεύοντας, γράφοντας κρυφά θεατρικά έργα που δεν παίχτηκαν ποτέ». Το 2003 θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της στα Ελληνικά Γράμματα με το μυθιστόρημα Το Μπουντουάρ του Ναδίρ, και δύο χρόνια αργότερα θα το ακολουθήσει Το Μυστικό Νερό. Το 2007, το τρίτο της μυθιστόρημα, Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;, θα ταράξει τα νερά της νεοελληνικής πεζογραφίας. Είναι ένα έργο που θα αγαπηθεί από κριτική και κοινό, και θα καταφέρει να μπει στον σύγχρονο Κανόνα του νεοελληνικού μυθιστορήματος. Η Κοιλάδα της Λάσπης, το πρώτο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας Ο Δράκος της Πρέσπας, που θα εκδοθεί το 2014, θα αποτελέσει και πάλι «μυθιστορηματικό γεγονός», κάτι που θα αποτυπωθεί στη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών την ίδια χρονιά. Το δεύτερο μέρος του Δράκου θα εμφανιστεί το 2019 με τον τίτλο Η Κεχριμπαρένια Έρημος και θα αποκαλύψει πληρέστερα ένα καινοτόμο μυθοπλαστικό σύμπαν που διευρύνει την επικράτεια του χάρτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η γραφή της Ιωάννας Μπουραζοπούλου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην ελληνική πεζογραφία, αφού έχει κατορθώσει με την τόλμη της  να ανανεώσει τις θεματικές του νεοελληνικού μυθιστορήματος, και ταυτόχρονα με την αρτιότητά της να κατακτήσει αδιαμφισβήτητη καθιέρωση σε αναγνώστες και κριτικούς.

Δευτέρα 27/03 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 29/03 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; της Iωάννας Μπουραζοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.  

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα