Reading Club: Children's Book (7-9 years old) | Schaible’s Once Upon a Time There Was and Will Be So Much More - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, υποδέχεται στον συντονισμό τη Σοφιάννα Θεοφάνους. Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει γράψει όπερες και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι» της Γιοάννα Σάιμπλε.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Κάντε ένα ταξίδι από το μακρινό παρελθόν σε ένα μέλλον που θα το φανταστείτε με αυτό το υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο του οποίου οι διαβαθμισμένες σελίδες αντικατοπτρίζουν το πέρασμα του χρόνου. 

Πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, η γη πήρε μορφή για πρώτη φορά. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι ζούσαν στη Γη. Αλλά αυτό το ήξερες, έτσι;

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχτισαν πανύψηλες πυραμίδες. Κι αυτό το ήξερες, σωστά;

Πλησίασε λίγο πιο πολύ και κοίτα! Πριν από ένα λεπτό έσβησε το φως. Τώρα! Κάνε μια ευχή! Τι θα κάνεις σε μια εβδομάδα; Πώς θα γιορτάσεις τα γενέθλιά σου του χρόνου; Τι θα ανακαλύψεις όταν μεγαλώσεις; Αλλά αυτά δεν τα ξέρεις ακόμα, σωστά;

Ο Ιανουάριος με αφορμή αυτό το όμορφο βιβλίο- κολάζ μας φέρνει κοντά στην εξερεύνηση του χρόνου που συνδυάζει ένα βαθύτερο νόημα με την απλότητα των στιγμών.

Γυρίζοντας τις σελίδες, αυτές σταδιακά γίνονται μικρότερες—δείχνοντας καθαρά τα σύνορα που μας χωρίζουν από το παρελθόν—μέχρι να φτάσουν στην παρούσα στιγμή, και στη συνέχεια μεγαλώνουν ξανά καθώς ο χρόνος επεκτείνεται σε ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

Και είναι στο χέρι μας να τις ανακαλύψουμε παρέα.

Η συγγραφέας

Η Γιοάννα Σάιμπλε είναι εικαστικός και εικονογράφος με έδρα την Ελβετία. Το βιβλίο Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι βραβεύτηκε στο διαγωνισμό dPICTUS Unpublished Picture Book Showcase στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2019. 

Η συντονίστρια
Η Σοφιάννα Θεοφάνους γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού και στη συνέχεια 12 χρόνια ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και μετέπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Έχει γράψει δύο όπερες για παιδιά μετά από ανάθεση της Εθνικής  Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, καθώς και σκαλέτες για την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων και όταν δεν παίζει στο θέατρο, εικονογραφεί και κάνει οργάνωση παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2022 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1.    Αν είχες μια χρονομηχανή που σε ταξιδεύει μπρος πίσω στον χρόνο, πώς θα ήταν αυτή; Μπορείς να τη ζωγραφίσεις ή και να την κατασκευάσεις με απλά υλικά.
2.    Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένας ταξιδιώτης του χρόνου και μπορείς να ταξιδέψεις στο παρελθόν. Σε ποια ιστορική περίοδο θα πήγαινες και τι θα άλλαζες;
3.    Κατά λάθος κολλάς με την μαγική σου χρονοκάψουλα κάπου στο μέλλον. Στείλε μας ένα γράμμα για το πώς περνάς εκεί. Ένα γράμμα από το μέλλον.
 

Κυριακή 22/1
17.00-18.15 

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές 
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 04/01, στις 12.00

Το βιβλίο Μια φορά κι ένα καιρό ήταν είναι και θα είναι της Γιοάννα Σάιμπλε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 29/01, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο

Περισσότερα

Δευτέρα 23/01, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Περισσότερα

Σάββατο 28/01, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού

Περισσότερα