Reading Club: Children’s Book (7-9 years old) | Kafka and the Doll - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους συνεχίζεται με συντονίστρια την Κάλη Καββαθά. Η Κάλη Καββαθά, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες, είναι η συγγραφέας του βιβλίου Εκδρομή με τον Φεδερίκο, μιας διδακτικής προσέγγισης ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο.

Τον Νοέμβριο οι μικροί βιβλιόφιλοι της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού διαβάζουν το βιβλίο «Ο Κάφκα και η κούκλα» της Λαρίσα Τούλι, μια ιστορία για την απώλεια, την ενσυναίσθηση και τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να αλλάζουν ζωές.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Βερολίνο, φθινόπωρο 1923. Ο Φραντς Κάφκα  την ώρα που κάνει τον περίπατό του σ’ ένα πάρκο συναντά ένα κοριτσάκι που κλαίει απαρηγόρητο γιατί έχει χάσει την κούκλα του.

«Η Σούπσι σου δεν χάθηκε, αλλά ταξιδεύει∙ οι κούκλες αγαπάνε τα ταξίδια. Σου έγραψε ένα γράμμα…»

Ο Κάφκα για να γιατρέψει τον πόνο του μικρού κοριτσιού γίνεται εθελοντής ταχυδρόμος, γράφει και παραδίδει γράμματα στο κορίτσι από την κούκλα.

Η Λαρίσα Τούλι γράφει γράμματα στο κορίτσι σαν να ήταν ο Κάφκα κι εμείς την ώρα που διαβάζουμε την ιστορία φανταζόμαστε πως είμαστε εκεί, καθισμένοι σ’ ένα παγκάκι, σ’ ένα  πάρκο στο Βερολίνο και τους παρακολουθούμε…

Να είναι αληθινή αυτή η ιστορία; Διαβάστε το βιβλίο και αποφασίστε αν θα την πιστέψετε.

Η συγγραφέας

Η Λαρίσα Τούλι έχει αποφοιτήσει από το Vermont College of Fine Arts και είναι συγγραφέας των βιβλίων Born to Ride: A Story About Bicycle Face, A Way with Wild Things και How Do You Do? Ζει στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Η συντονίστρια

Η Κάλη Καββαθά είναι νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες. Μαθήτευσε στο θεατρικό παιχνίδι κοντά στον Λάκη Κουρετζή και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Πάροδος. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και εμψύχωση δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στα περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα (Π.Ε.Κ.) και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων ( Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)  του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σε ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών."

Είναι συνεργάτιδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής δημιουργικού των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Το 2022 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Έχει επιμεληθεί την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδαγωγούς- εμψυχωτές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Έχει γράψει το βιβλίο «Εκδρομή με τον Φεδερίκο - διδακτική προσέγγιση ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο» (ιδιωτική έκδοση 2021).
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

  • Προτείνω να αρχίσεις να διαβάζεις το βιβλίο από την προτελευταία σελίδα, δηλαδή διάβασε πρώτα το βιογραφικό του Φραντς Κάφκα και στη συνέχεια το σημείωμα της συγγραφέα.
    Μετά ξεκίνα την ανάγνωση κανονικά από την αρχή του βιβλίου.
  • Μερικές φορές η μαγεία μιας ιστορίας βρίσκεται σε πράγματα που δεν περιγράφονται σε αυτή, αλλά που μπορούμε να τα φανταστούμε. Μπορείς να μπεις για λίγο στη θέση του Κάφκα και να γράψεις ένα γράμμα της Σούπσι ή να φτιάξεις μια καρτ ποστάλ και να τα φέρεις στη συνάντησή μας;
  • Αν ήσουν δημοσιογράφος από ποιον ήρωα/  ηρωίδα  της ιστορίας θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη; Γράψε μια ερώτηση που θα ήθελες να του/της κάνεις.
  • Παρατήρησε τις εικόνες του βιβλίου που έχει ζωγραφίσει η Ρεμπέκα Γκριν,τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει, τις φιγούρες, τις εκφράσεις των ηρώων. Ποια εικόνα σου αρέσει περισσότερο;
     

Κυριακή 20/11 
17.00 - 18.15

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 9 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/11, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

«Ο Κάφκα και η κούκλα» της Λαρίσα Τούλι, σε εικονογράφιση της Ρεμπέκα Γκριν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Τετάρτη 28/12, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Πες το μ' ένα παραμύθι... - Τα ασημένια πατίνια

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα