Reading Club: Children’s Book | Evie and the Animals - Εικόνα

Τον Μάρτιο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά!  

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το χάρισμα της Ήβης» του Ματ Χέϊγκ.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι μικροί αναγνώστες δίνουν ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 26 Μαρτίου. 

Το βιβλίο
Πώς θα σου φαινόταν να μπορείς να μιλάς με τα ζώα; Τέλειο;

Ε, λοιπόν, η ηρωίδα του βιβλίου που θα διαβάσουμε έχει αυτό ακριβώς το ταλέντο: μπορεί να ακούει και να μιλά με τα ζώα μέσα από τη σκέψη της. Βέβαια ο μπαμπάς της της έχει απαγορεύσει να το κάνει για να την προστατεύσει, όπως λέει. Και η Ήβη καταφέρνει και ακολουθεί τη συμβουλή του μπαμπά της... μέχρι την ημέρα που το κουνέλι του σχολείου της ζητά να το ελευθερώσει. Τότε ο μπαμπάς της αναγκάζεται να της πει όλη την αλήθεια για το χάρισμά της: Πριν από κάποια χρόνια, η μαμά της, που κι εκείνη μπορούσε να μιλά με τα ζώα, προσπάθησε να σταματήσει τον κακό Μόρτιμερ Τζ. Μόρτιμερ από το να αφανίσει το Δάσος του Αμαζονίου. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο μπαμπάς της Ήβης τούς πήρε μακριά και άλλαξε τα ονόματά τους, για να μην μπορεί ο Μόρτιμερ να τους βρει. Διάφορα γεγονότα όμως όπως κάποιες εξαφανίσεις ζώων στη γειτονιά τους δείχνουν ότι ο Μόρτιμερ βρίσκεται στα ίχνη τους...

Πάμε να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο για να δούμε όχι μόνο τι θα γίνει από εδώ και πέρα στη συναρπαστική αυτή ιστορία, αλλά και πώς καταφέρνει ένα παιδί να πιστεύει στον εαυτό του, να είναι ο εαυτός του και να αγωνίζεται για τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον! 
 

Η συγγραφέας:
Ο Ματ Χέϊγκ γεννήθηκε το 1975 στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "The Last Family in England" (βασισμένο στον Ερρίκο Δ’, Α’ μέρος του Σαίξπηρ) έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία, ενώ τα κινηματογραφικά του δικαιώματα έχει αγοράσει η εταιρεία παραγωγής του Brad Pitt Plan Β. Ακολούθησαν τα "The Dead Fathers Club", μια διασκευή του "Άμλετ" στηριγμένη πάνω σε ένα εντεκάχρονο αγόρι, και το "The Possession of Mr. Cave", μια ιστορία τρόμου για έναν υπερπροστατευτικό πατέρα (υπό κινηματογραφική μεταφορά από την Parallel Films), που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Οι "Ράντλεϋ" πρωτοκυκλοφόρησαν το 2010 και μεταφράζονται σε περισσότερες από 29 γλώσσες, ενώ ετοιμάζεται η κινηματογραφική τους μεταφορά από τον Αλφόνσο Κουαρόν (Τα παιδιά των ανθρώπων, Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν). Ο Ματ Χέϊγκ ζει στο Γιορκ με τη συγγραφέα Άντρια Σεμπλ και τα δύο παιδιά τους.

Η συντονίστρια:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
-Σκέψου λίγο μια άλλη τροπή της ιστορίας: τι θα γινόταν αν η Ήβη δεν τολμούσε να είναι ο εαυτός της και δε χρησιμοποιούσε το χάρισμά της; 
-Υπογράμμισε τις φράσεις που σε άγγιξαν περισσότερο από το βιβλίο, γράψε τις κάπου -με χρώματα και σχέδια που θέλεις- για να τις θυμάσαι! Και φέρε να τις θυμηθούμε παρέα!
-Αναζήτησε ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, διάλεξε ένα και ζωγράφισέ το. Και τώρα... ας υποθέσουμε ότι έχεις κι εσύ το ίδιο χάρισμα με την Ήβη και οτι συναντάς κάπου (που;;) αυτό το ζώο. Γράψε ό,τι σκέφτεται και ό,τι σου λέει και γίνε ο εκπρόσωπός του ανάμεσα στους ανθρώπους.
-Διαβασε στο διαδίκτυο για το δάσος του Αμαζονίου και έλα να μας πεις τα δύο πράγματα που σου έμειναν στο μυαλό!
-Αν μπορούσες να έχεις ένα μυστικό χάρισμα ποιο θα ήταν και με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιούσες για το καλό του κόσμου (ακολουθώντας τα βήματα της Ήβης);

(και μη ξεχνάς: όλοι έχουμε μυστικά ή φανερά χαρίσματα που μας κάνουν κάτι ξεχωριστό, δηλαδή αυτούς που είμαστε!)

 

Κυριακή 20/03 | 17.00-18.15
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές για τις 20/03, ανοίγουν την Δευτέρα 28/02 στις 12.00
 

Σάββατο 26/03 |17.00-18.00
ZOOM

Οι προεγγραφές για τις 26/03, ανοίγουν την Δευτέρα 28/02 στις 12.00

Έως 25 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Συντονίστρια: Άρτεμις Μάνου  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Το χάρισμα της Ήβης του Ματ Χέϊγκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της δραστηριότητας οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:00

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα