Visual Arts Workshop: The microcosm of insects, a work of art - Εικόνα

Σε αυτό το εργαστήριο, ανακαλύπτουμε το μαγικό κόσμο των εντόμων μέσα από ένα ταξίδι παρατήρησης στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, εστιάζοντας στο μικρόκοσμό τους που συμβιώνει αρμονικά με στοιχεία της φύσης.

Φέρνουμε στο μυαλό μας την αράχνη της Louise Bourgeois, έχει τα χαρακτηριστικά του εντόμου; Τα έντομα είναι αρθρόποδα. Τα αρθρόποδα δεν είναι έντομα. Πώς επιβιώνουν τα έντομα, τι δεξιότητες αναπτύσσουν, τι ρόλο παίζει το περιβάλλον που ζουν και η τροφή που τρώνε; 

Τέσσερα αυτοτελή εργαστήρια, στα οποία επιχειρούμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, ανοίγουν ένα παράθυρο εξερεύνησης στη ζωή 4  εντόμων: τα τζιτζίκια, τα Φασματώδη, τις λιβελούλες και τα μυρμήγκια.

Η αφήγηση και το παιχνίδι με ερωτήσεις και εικόνες δίνουν τη σκυτάλη στην καλλιτεχνική δημιουργία. Υιοθετούμε την τεχνική του assemblage :Τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής του κάθε εντόμου εμπνέουν έργα τέχνης, που συμπυκνώνουν τη νέα βιωμένη γνώση με έναν ποιητικό τρόπο.

Εργαστήριο #1: Τζιτζίκι (τέττιξ, cicada)

Η ζωή αυτού του εντόμου είναι ένας ύμνος στον κύκλο της ζωής,  θυμίζοντας τον μύθο της Περσεφόνης και το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη. Ο τζίτζικας ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κάτω από τη γη ως προνύμφη. Κατά τη διάρκεια της πορείας του από τη γη στο φως μεταμορφώνεται σε ενήλικο έντομο αρχίζοντας το καλοκαιρινό του τραγούδι. Με την τεχνική του assemblage, θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε την πορεία ζωής του τζίτζικα.

Σάββατο 08/10, 17.30-19.00 

 

Εργαστήριο #2: Φασματώδη (fasmatodea)
Ανεπίσημα τα συναντάμε με το όνομα «φυλλαράκι που κινείται» (leaf insect) η «κλαδάκι που κινείται» (steak insect). Ένα φαινομενικά αδύναμο πλάσμα που  ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι τις μέρες μας, μόνο και μόνο χάρις την ιδιότητα του καμουφλάζ. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη μοναδική ιδιότητα, πώς μπορούμε να συναρμολογήσουμε το σώμα του; Πόσο μεγάλη σημασία έχει, τελικά, για αυτό το έντομο ο χώρος που ζει;

Σάββατο 22/10, 17.30-19.00 

 

Εργαστήριο #3: Λιβελούλα (υδρόμετρο, libella)

Η λιβελούλα είναι ένα εκπληκτικό έντομο το οποίο ζούσε στη γη πριν ακόμα και από τους δεινόσαυρους. Επιβίωσε χάρη στις καταπληκτικές ιδιότητες του σώματός της. Μπορεί να στέκεται, να επιταχύνει, να στρέφεται και να πετά με την όπισθεν. Η ζωή της μοιράζεται στα στοιχεία του νερού και του αέρα. Σε αυτό το εργαστήριο, θα φτιάξουμε λιβελούλες χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας αποδίδοντας, ταυτόχρονα, στο assemblage το περιβάλλον της και τις λάμψεις της κάτω απ’το φως.

Σάββατο 05/11, 17.30-19.00 

 

Εργαστήριο #4: Μυρμήγκι (μυρμηγκοειδή,  formicidae)

Το μυρμήγκι είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και συνεργατικό έντομο. Η κάθε ομάδα ξέρει πολύ καλά ποια δουλειά έχει να κάνει. Όπου χρειάζεται το ένα μαθαίνει και καθοδηγεί το άλλο και όλα μαζί, το καθένα απ’ το πόστο του, φροντίζουν για την ασφάλεια και το μέλλον της αποικίας τους. Εμπνεόμαστε από τη ζωή των μυρμηγκιών και φτιάχνουμε συλλογικά έργα.

Σάββατο 19/11, 17.30-19.00 

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Εικαστικός, Αρχιτέκτων, Εκπαιδευτικός της Τέχνης & Αγγελική Χατήρα, Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

 

Έως 20 συμμετοχές
Για παιδιά 9 έως 12 ετών

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για το εργαστήριο στις 08/10, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/10 στις 12.00
Για το εργαστήριο στις 22/10, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 14/10 στις 12.00
Για το εργαστήριο στις 05/11, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 31/10 στις 12.00

Για το εργαστήριο στις 19/11, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 14/11 στις 12.00
 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 09/10, 11:00

Εικαστικό εργαστήριο: Το Παράξενο είναι πολύ “cool”

Περισσότερα

Πέμπτη 06/10, 18:30

Εργαστήριο σχεδίου: Διορατικές γραμμές

Περισσότερα

Κυριακή 16/10, 11:00

Εικαστικό παιχνίδι: Η Αράχνη που ταξίδεψε τον κόσμο

Περισσότερα