Reading Club: The Monogram - Εικόνα

Τον Φεβρουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης, με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια  Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, πραγματοποιείται και διαδικτυακά!

Την τελευταία Δευτέρα του μήνα, 28 Φεβρουαρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  διαδικτυακά μέσω Zoom!

Η παρέα των αναγνωστών μεγαλώνει και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για το μήνα Φεβρουάριο: Μονόγραμμα, του Οδυσσέα Ελύτη

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Φεβρουαρίου:
Τι είναι αυτό που κάνει το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυαγαπημένα (μακροσκελή) ποιήματα της ελληνικής λογοτεχνίας; Είναι οι επαναλήψεις των λέξεων και των φράσεων του, που καρφώνονται στο μυαλό; Είναι η ρητορική του δεινότητα, η μουσικότητά του; Είναι η αβίαστη και ατρόμητα ερωτική του φωνή; Είναι η υπερρεαλιστική του ματιά που, όμως, μοιάζει να κερδίζει και τους πιο κακόπιστους αναγνώστες; Και πώς είναι δυνατόν ένα τόσο πολυφορεμένο, πολυβασανισμένο, κακομεταχειρισμένο ποίημα να κρατάει ακόμα, για πάντα ίσως, αγέρωχη την ομορφιά του και τη δύναμή του; Αυτό είναι η μεγάλη τέχνη; Κι αν ναι, πώς την αναγνωρίζουμε; Με την καρδιά, το μυαλό, το αυτί ίσως;

Αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσουμε το μήνα Φεβρουάριο στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ που, για πρώτη φορά, παίρνει το ρίσκο να διαβάσει, να ακούσει και να γιορτάσει ένα ποίημα: ίσως ένα από τα ωραιότερα ποιήματα που έχουν γραφτεί ποτέ στη γλώσσα μας. Αλλά αυτό θα μας το πείτε εσείς.

Ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης), 1911-1996, δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι, ίσως, ο πιο πολυσυζητημένος σύγχρονος Έλληνας ποιητής (μαζί με τον Κων/νο Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη κα τον Γιάννη Ρίτσο) και σίγουρα ο πιο αναγνωρίσιμος. Το Μονόγραμμα αποτελεί ένα μοναδικό, στη λογοτεχνία μας, κατόρθωμα: ένα ερωτικό ποίημα που σφύζει από νεανικότητα, γραμμένο από έναν άνδρα 60 ετών, που γίνεται βιωματικά κατανοητό απ’ οποιονδήποτε έχει ποτέ του νιώσει το παραμικρό ερωτικό σκίρτημα. Γι’ αυτό και το επιλέξαμε ως ανάγνωσμα του Φεβρουαρίου.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

Δευτέρα 28/02 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 28/02, ανοίγουν την Δευτέρα 31/01 στις 12.00

Tετάρτη 23/02 |18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 23/02, ανοίγουν την Δευτέρα 31/01 στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.
Το Μονόγραμμα, του Οδυσσέα Ελύτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα