Εργαστήριο σχεδίου: Διορατικές γραμμές  - Εικόνα

Σαν ένα είδος μυστικού ημερολογίου, τα σχέδια  της Louise Bourgeois ήταν μια καθημερινή ιεροτελεστία και ένα σημαντικό κομμάτι της εικαστικής της πρακτικής.

Χρησιμοποιώντας το μελάνι,  την ακουαρέλα και το μολύβι, κατέγραψε τις βαθύτερες σκέψεις και τα βιώματα της σε εικόνες και λέξεις, δίνοντας μορφή στα συναισθήματα της, αποχαιρετίζοντας με αυτόν το τρόπο τις περίπλοκες αναμνήσεις και εικόνες του παρελθόντος της που αναδύονται στη συνείδηση, καλυμμένες από έντονα συναισθήματα.

Τα πρώτα της σχέδια με αράχνες δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ 50 χρόνια αργότερα μεταμορφώθηκαν σε γιγαντιαίες τρισδιάστατες αράχνες από μπρούτζο και χάλυβα.

Βλέπουμε λοιπόν μέσα από τα σχέδια της Bourgeois  την ικανότητα του καλλιτέχνη να παράξει γραμμές με νόημα, μνημονικά ίχνη και θραύσματα που σβήνονται, επανασχεδιάζονται, αλλάζουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα έργα κινούνται ανάμεσα στην αφαίρεση και στον ρεαλισμό, τα όνειρα και την αφύπνιση, την ευθραυστότητα και τον δυναμισμό, με προσωπικά και ψυχαναλυτικά μοτίβα και την ίδια την γυναίκα, την μητέρα, την κόρη, την σύντροφο να έχει μια ιδιαίτερη θέση στο δημιουργικό της σύμπαν.

Με αφορμή το εμβληματικό έργο Maman, στο εργαστήριο σχεδίου Διορατικές Γραμμές, οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του σχεδιαστικού έργου της Bourgeois, θα ερευνήσουν τα σύνθετα και πολυχρωματικά σχέδια της καλλιτέχνιδας σε συνάρτηση με τη δική τους βιωματική και συναισθηματική προσέγγιση.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες  θα έχουν την δυνατότητα πειραματιστούν με ποικίλα υλικά σχεδίου, όπως το μελάνι, τον γραφίτη, το μολύβι και το κάρβουνο, που θα συνδυαστούν με τη πολλαπλότητα των τεχνικών που συνοδεύουν το σχέδιο για την δημιουργία εικαστικών έργων, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία του σαν εκφραστικό μέσο.

Εργαστήριο #1 The Fragile

Η Louise Bourgeois δημιούργησε την σειρά σχεδίων “The Fragile” όταν ήταν 95 ετών. Μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών, 36 συνθέσεων, από τα νεαρά της χρόνια μέχρι τα βαθιά γεράματα, μέσα από την οποία η καλλιτέχνης πραγματεύεται τα συναισθήματά της για τη μητρότητα και την ευθραυστότητα. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, θα ερευνήσουν ποικίλες σχεδιαστικές τεχνικές που αποτυπώνουν την ευθραυστότητα μιας τόσο δυναμικής φιγούρας όπως είναι η αράχνη.

Εργαστήριο #2 Insomnia Drawings

Σε αυτό το εργαστήριο αντλούμε έμπνευση από μία σειρά σχεδίων, το “Insomnia”, της Louise Bourgeois την οποία δημιούργησε μέσα στη νύχτα, ως αποτυπώματα της συγκεκριμένης ομώνυμης εμπειρίας. Πως κρυσταλλώνεται η αγωνία της αυπνίας σε εικόνες και σχέδια;

Εργαστήριο #3 «My Own Voice Wakes Me Up»

Το εργαστήριο δανείζεται τον τίτλο του από ένα ψυχαναλυτικό κείμενο της Louise Bourgeois και εστιάζει στην αξία των ονείρων μέσα από το έργο της καλλιτέχνιδος. Οι  συμμετέχοντες καλούνται να ερευνήσουν τα δικά τους όνειρα μέσα από συνθέσεις με λέξεις και σχέδια.

Εργαστήριο #4 An Unfolding Portrait

Στην αυτοβιογραφική μεταμόρφωση της Louise Bourgeois, αποτυπώνονται τιτάνιοι συναισθηματικοί αγώνες γεμάτοι τρυφερότητα και βία, αποδοχή και αμφισβήτηση, φόβο και λύτρωση, όπου θεραπεύονται μέσα από τη δημιουργικότητα της τέχνης, ενσωματώνοντας ένα προσωπικό μοτίβο σε μια συμβολική γλώσσα. Ποιο δικό σας χαρακτηριστικό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύμβολο;

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ράνια Μπέλλου, εικαστικός
Υποστήριξη εργαστηρίου: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, εικαστικός

Πέμπτη 06 & 20/10
18.30-20.30

Πέμπτη 03 &17/11
18.30-20.30

Για ενήλικες 
Έως 20 συμμετοχές

MAKER SPACE 

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για το εργαστήρι στις 06/10, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 28/09 στις 12.00
Για το εργαστήρι στις 20/10, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 14/10 στις 12.00
Για το εργαστήρι στις 03/11, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 26/10 στις 12.00
Για το εργαστήρι στις 17/11, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 09/11 στις 12.00

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 09/10, 11:00

Εικαστικό εργαστήριο: Το Παράξενο είναι πολύ “cool”

Περισσότερα

Σάββατο 08/10, 17:30

Εικαστικό εργαστήριο: Ο μικρόκοσμος των εντόμων, ένα έργο τέχνης

Περισσότερα

Κυριακή 16/10, 11:00

Εικαστικό παιχνίδι: Η Αράχνη που ταξίδεψε τον κόσμο

Περισσότερα