Λέσχη Ανάγνωσης: Πλουτάρχου, Βίοι Παράλληλοι  - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο “Στον Κόρακα”. Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα. 

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom. 

Νοέμβριος: Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι-Βίος Δημητρίου

Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
είχε ψυχή) καθόλου — έτσι είπαν —
δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε
κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
και τα ποδήματά του πέταξε
τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά
ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
που όταν η παράστασις τελειώσει,
αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται.

Ο Κ. Π. Καβάφης γράφει το παραπάνω ποίημα, “Ο βασιλεύς Δημήτριος”, με αφορμή ένα χωρίο του Πλουτάρχου από τον Βίο του Δημητρίου Α΄ Πολιορκητή. Σε αυτό φανερώνεται όχι μόνο η ικανότητα του Καβάφη να συλλαμβάνει και να αποτυπώνει με θαυμαστή ενάργεια την ατμόσφαιρα των ελληνιστικών χρόνων, αλλά και η έντονη γοητεία που το έργο του Πλουτάρχου συνέχισε να ασκεί μέσα στους αιώνες. Είναι αξιοσημείωτο πως το πρωτότυπο του Πλουτάρχου καθορίζει, τελικά, τόσο το περιεχόμενο όσο και τη θεματική του ποιήματος. Ο αρχαίος συγγραφέας αφηγείται τον Βίο του Δημητρίου Α’ Πολιορκητή, ενός από τους διασημότερους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με πρόθεση σχεδόν μυθιστορηματική. Στόχος του είναι να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του Δημητρίου και να αναδείξει με όρους λογοτεχνικούς το ιστορικό πρόσωπο ως δραματική περσόνα -έναν ηθοποιό πάνω στη σκηνή της ίδιας του της ζωής. Χαρακτηριστική της προσέγγισης του Πλουτάρχου είναι η τελευταία πρόταση του Βίου Δημητρίου με την οποία περνάει τη σκυτάλη στον “Παράλληλο Βίο” του Μάρκου Αντωνίου: Διηγωνισμένου δὲ τοῦ Μακεδονικοῦ δράματος, ὥρα τὸ Ῥωμαϊκὸν ἐπεισαγαγεῖν (μτφ: Αφού παρουσιάστηκε το μακεδονικό έργο, ώρα να εισάγουμε το ρωμαϊκό).

Βίος Πλουτάρχου

Ο Πλούταρχος, γιος του Αυτοβούλου, γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας γύρω στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. και πέθανε στα τέλη της 2ης δεκαετίας του 2ου αιώνα μ.Χ.. Γόνος παλαιάς και εξέχουσας οικογένειας της Χαιρώνειας σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στην Αθήνα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον τόπο καταγωγής του, τον οποίο και υπηρέτησε από το αξίωμα του άρχοντα. Μυήθηκε στα Μυστήρια του Απόλλωνα και τις τελευταίες δεκαετίας της ζωής του υπήρξε ένας από τους δύο ιερείς του Μαντείου των Δελφών που ήταν επιφορτισμένοι με την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας. Επίσης, ήταν επιμελητής της Δελφικής Αμφικτυονίας για πέντε θητείες και υπεύθυνος της οργάνωσης των Πυθίων. Απέκτησε τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη, ταξίδεψε εκτεταμένα εντός της επικράτειας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βρέθηκε δύο φορές στη Ρώμη, όπου δίδαξε φιλοσοφία. Εκεί απέκτησε στενές σχέσεις με σημαντικούς Ρωμαίους της εποχής, αλλά και με τους αυτοκράτορες Τραϊανό και Αδριανό. Σύμφωνα με μεταγενέστερες πηγές, ο Αδριανός τον έχρησε προκουράτωρα της Αχαΐας, αξίωμα που του επέτρεπε να φέρει το ένδυμα και τα σύμβολα του υπάτου. Ο Πλούταρχος συνέγραψε μεγάλο αριθμό κειμένων φιλοσοφίας, δοκίμια, ρητορικούς λόγους και βιογραφίες. Από αυτά πιο γνωστοί είναι οι Βίοι Παράλληλοι, μια σειρά βιογραφιών επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων που παρουσιάζονται οργανωμένες σε ζεύγη με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών των προσωπικοτήτων των βιογραφουμένων. Το έργο του υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές σε Ρωμαίους και Έλληνες αναγνώστες της εποχής του. Τη δημοφιλία αυτή διατήρησε και στους αιώνες που ακολούθησαν, σε τέτοιο σημείο, που επηρέασε καταλυτικά τα γραπτά διάσημων ευρωπαίων συγγραφέων και διανοητών, όπως ο Σαίξπηρ, ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, ο Μονταίνιος, κ.ά..

 

 

Δευτέρα 28/11 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 30/11 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/11, στις 12.00

 

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Ο Βίος Δημητρίου, από τους Βίους Παράλληλους του Πλουτάρχου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτρος. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα