Reading Club: Children’s Book | The Boy with the Tree - Εικόνα

Τον Φεβρουάριο το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά! 

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο» της Ροδούλας Παππά. 

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, οι μικροί αναγνώστες δίνουν ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. 

Το βιβλίο
«Δέντρο φυτρώνει σε κεφάλι παιδιού! Είναι επικίνδυνο; Μεταδοτικό; Οπωροφόρο; Κωνοφόρο; Αειθαλές; Να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;»
Συμμετέχουν: κύριοι που καταπίνουν φωτιές και κυρίες που δένονται φιόγκο, άνθρωποι καλοκάγαθοι κι άνθρωποι φαρμακομύτηδες, ένας γαλάζιος σκούφος, ένας κύριος με φράκο και ημίψηλο μες στο κατακαλόκαιρο, τρία φάλτσα τρομπόνια, η μπάντα και οι κηπουροί του δήμου, ένας μάγειρας από τη Ζανζιβάρη, μια αυστηρή κατσίκα από την Ανάφη, ψάρια που λένε το φλιτζάνι, ηλεκτροφόρα σαλάχια, βαριεστημένα λιοντάρια, ένας τσατίλας ελέφαντας, μια τεράστια συναχωμένη μύτη, ένας κροκόδειλος που βρίσκει ξαφνικά τον εαυτό του, ένας σαστισμένος υπουργός Οικονομικών, και άλλοι πολλοί. 
Κι αναμεσά τους, πρωταγωνιστής, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα γιατί στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο. 
Πάμε να παρακολουθήσουμε μαζί τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Πώς ήταν στην αρχή και πώς εξελίχθηκαν; Τι ρόλο έπαιξε σε αυτό ο στενόμακρος ανθρωπάκος με το φράκο; Και ο καθρέφτης που του χάρισε; Τι απέγινε άραγε ο καθρέφτης...; Στη Λέσχη αυτού του μήνα μπορεί και να βρούμε έναν καθρέφτη...

Η συγγραφέας:
Η Ροδούλα Παππά
έχει γράψει τα βιβλία: Αριθμητάρι-99 μικρούτσικες μαϊμούδες (2013), Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί (2014), Κάπου πολύ μακρυά (2017), Όταν μεγαλώσω (2018), Μια φορά κι έναν καιρό ένα ελαφάκι (2019), Λίλο και Λόλι (2019), Μύθοι του Αισώπου (2021). Για Το Παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2013, για το Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου 2018, ενώ για το βιβλίο της Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2020.
 

Η συντονίστρια:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
-«Δέντρο φυτρώνει σε κεφάλι παιδιού» είναι ο τίτλος του άρθρου μιας εφημερίδας στη σελίδα 15 του βιβλίου σου. Αφού το διαβάσεις (όπως και το βιβλίο) γράψε ένα γράμμα στην εφημερίδα αναλύοντας τη γνώμη σου για το αν είναι επικίνδυνο ή περίεργο και πώς θα ήθελες να το αντιμετωπίσει ο κόσμος.
-Τι τελικά είδε το παιδί όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη κι από τότε συνέχισε κανονικά τη ζωή του; Πήγαινε στη σελίδα 72 του βιβλίου σου και γράψε το (ή ζωγράφισέ το) όπως σε προτρέπει η συγγραφέας!
-Αλήθεια, εσύ τι βλέπεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη; Ζωγράφισε το πορτρέτο σου. (Κι αν υποθέσουμε ότι φύτρωνε κάτι στο δικό σου το κεφάλι, τι θα ήταν αυτό;).

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα.

 

Κυριακή 20/02 | 17.00-18.15
ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ (Πράσινος Λόφος ΕΒΕ) 

Έως 22 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές για τις 20/02, ανοίγουν την Δευτέρα 31/01 στις 12.00

 

Σάββατο 26/2 |17.00-18.00
 ZOOM

Έως 25 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 20/02, ανοίγουν την Δευτέρα 31/01 στις 12.00

 

Συντονίστρια: Άρτεμις Μάνου  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο της Ροδούλας Παππά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. 

 

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της δραστηριότητας οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα