Reading Club: Children’s Book | Off I Go - Εικόνα

Τον Μάιο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά!

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω» του Σάκη Σερέφα. 

Την Κυριακή 22 Μαΐου οι μικροί αναγνώστες δίνουν ραντεβού στο Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 28 Μαΐου

Το βιβλίο
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας δρόμος.
Μικρός δρόμος.
Πολύ μικρός δρόμος.
Μα πάρα πολύ μικρός δρόμος.
Nα τος:

.
Όσο μια τελεία.»

Έτσι αρχίζει το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για την ιστορία ενός δρόμου μικρού, πολύ μικρού, που ξεκινάει τη διαδρομή του –τη ζωή του– με κέφι, όνειρα, απορίες, αλλαγές, ανατροπές, εκπλήξεις και τούμπες. Ενός δρόμου που βλέπει καινούρια πρόσωπα, αγάπες, καβγάδες, χωρισμούς, γιορτές και χαρές μεγάλες. Που μπαινοβγαίνει σε παραμύθια! Που κάνει φίλους, σκέφτεται, προβληματίζεται, αλλάζει, και βεβαίως μεγαλώνει. Όπως κάθε τι ζωντανό σε αυτή την πλάση. Αλλά θα μου πείτε: εδώ πρόκειται για δρόμο. Ναι...βέβαια...

Έλατε, λοιπόν, να πάρουμε μαζί δρόμο για περιπέτειες και γνώσεις και κυρίως λέξεις. Λέξεις ωραίες και περίεργες και αστείες, λέξεις που ξεδιπλώνουν το δρόμο αυτό, που αφού έγινε πάρα πολλά χιλιόμετρα –ναι, μεγάλωσε πάρα πολύ αυτός ο δρόμος που ξεκίνησε από μία τέλεια– στο τέλος έγινε. Tελεία, βάζω κι εγώ μια τελεία και δε σας λέω τι έγινε στο τέλος. Μπορείτε, όμως, να το μάθετε, διαβάζοντας το βιβλίο του Μαϊου που είναι σαν ένα γαργαλητό στη φαντασία και το μυαλό μας!
 

Ο συγγραφέας:
Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει 70 βιβλία µε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, µελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, µεταφράσεις και ανθολογίες, βιβλία για παιδιά. Θεατρικά έργα του έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική µετάφραση) και αλλού. Το θεατρικό έργο του Μαµ τιµήθηκε µε το Βραβείο ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον πλανήτη Γη τιµήθηκε µε το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισµού για το 2007. Το βιβλίο του Ένας δεινόσαυρος στο µπαλκόνι µου τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008. Το βιβλίο του Μια τρύπα στο νερό τιµήθηκε µε το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίµου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2015 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο του Δρόµο παίρνω, δρόµο αφήνω. Το θεατρικό έργο του Χέρια τιµήθηκε µε το Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου µικρής φόρµας στον διεθνή διαγωνισµό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 µε θέµα: «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους µύθους σήµερα». 
 

Η συντονίστρια:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:

  1. Ζωγράφισε το πιο αγαπημένο σου κομμάτι του δρόμου, όπως το φαντάζεσαι!
  2. «Ο δρόμος απόμεινε μονάχος του. Μη ξέροντας πού να πάει, λες κι έχασε το δρόμο του, προχώρησε προς...» : σκέψου μια παράκαμψη του δρόμου στο σημείο αυτό του βιβλίου και βρες και κάτι άλλο που τον βοήθησε να μεγαλώσει 
    ή
    Φαντάσου το δικό σου δρόμο, το δρόμο που θα ήθελες να πάρεις μεγαλώνοντας: τι είδους δρόμος είναι, από που περνάει, τι συναντάει και πού καταλήγει; 

 

Κυριακή 22/05  | 17.00-18.15
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Έως 22 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

Σάββατο 28/05 |17.00-18.15
ΖΟΟΜ

Έως 25 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 02/05, στις 12.00

Συντονίστρια: Άρτεμις Μάνου  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, Σάκης Σερέφας, εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:00

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα