Reading Club: The Conspiracy of Angels - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Δεκέμβριος: Αϊβαλί, Soloúp 

Στο Αϊβαλί η ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής αναψηλαφείται μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης της μνήμης της από τους Έλληνες τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, ο Soloύp τολμάει να μιλήσει και για την «άλλη πλευρά», αυτή των Τούρκων προσφυγογενών, και να αφουγκραστεί και τα δικά τους συναισθήματα και σκέψεις. Συνδέοντας σαν κομμάτια από το ίδιο παζλ, κείμενα του Φώτη Κόντογλου, του Ηλία Βενέζη, της αδελφής του Αγάπης Βενέζη-Μολυβιάτη, αλλά και του, τουρκοκρητικής καταγωγής, Αχμέτ Γιορουλμάζ (όλοι γεννημένοι στο Αϊβαλί), συνθέτει το ανθρώπινο δράμα του ξεριζωμού και από τις δυο πλευρές. Οι τέσσερις αυτές αφηγήσεις που αφορούν το παρελθόν, πλαισιώνονται από τη ματιά ενός σύγχρονου περιηγητή της πόλης του Αϊβαλί, που την επισκέπτεται διαρκώς αναρωτώμενος «αν, και τι τελικά μας διδάσκει η ιστορία». Ωστόσο, όλα τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του graphic novel, είναι είτε οι ίδιοι πρόσφυγες είτε απόγονοί τους και κουβαλούν το καθένα με το δικό τους τρόπο το τραύμα του ξεριζωμού, υπενθυμίζοντάς μας πως αυτό παραμένει ανοιχτό, αν και παραλλαγμένο. Το Αϊβαλί, ήδη από την αρχή της κυκλοφορίας του το 2014, προκάλεσε αίσθηση, γεγονός που μεταφράστηκε στην αποδοχή του από ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό, πέρα από αυτό των κόμιξ. Συνιστά έργο αναφοράς στην ελληνική ένατη τέχνη τόσο χάρη στη μοναδική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του, όσο και για το ότι εμπλούτισε τη γλώσσα του μέσου και διεύρυνε καθοριστικά τις θεματικές και την απήχησή του.  

Βιογραφικό σημείωμα για τον Soloύp 

Ο Soloύp (κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμιξ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θα συνδέσει το όνομά του με την ελληνική σκηνή κόμιξ, που αρχίζει να παίρνει μορφή εκείνη την εποχή. Δουλειές του θα εμφανιστούν στις σελίδες των σημαντικότερων περιοδικών κόμιξ της Ελλάδας, όπως η ιστορική Βαβέλ. Παράλληλα, ως πολιτικός γελοιογράφος θα συνεργαστεί με σημαντικά έντυπα, όπως Το Βήμα και Το Ποντίκι. Το 2014, και ενώ ήδη μετράει στο ενεργητικό του δεκατέσσερις συλλογές πολιτικών γελοιογραφιών και κόμιξ, θα εκδώσει το πρώτο του graphic novel, Αϊβαλί (εκδόσεις Κέδρος) -έργο σταθμό στην ιστορία των ελληνικών κόμιξ, αφού θα καταφέρει να αγγίξει αναγνώστες πέρα από το ειδικό κοινό του είδους. Το 2018 θα ακολουθήσει το graphic novel Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (εκδόσεις Ίκαρος) , ενώ το 2021 ο Soloύp θα εκδώσει το «21-H μάχη της πλατείας» (εκδόσεις Ίκαρος), με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με την επιτυχημένη κυκλοφορία των έργων του και εκτός Ελλάδας, σε γλώσσες όπως τα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Τουρκικά, καθώς και με εκθέσεις με αφορμή τα graphic novels του σε μουσεία, όπως το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ο Soloύp όχι μόνο έχει αναδειχθεί σε έναν από τους αδιαμφισβήτητα κορυφαίους και διεθνούς αναγνώρισης Έλληνες δημιουργούς κόμιξ, αλλά έχει επίσης συμβάλλει καταλυτικά στην καθιέρωση του είδους στη χώρα μας.

 

Δευτέρα 19/12 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 21/12 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/12, στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Αϊβαλί του Soloúp κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα