Εισαγωγή στη Solar Yoga (Ηλιακή Γιόγκα) του Takis - Εικόνα

Με αφορμή την έκθεση του Takis στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό η σειρά συναντήσεων «Εισαγωγή στη Solar Yoga (Ηλιακή Γιόγκα) του Takis», μία άσκηση που αποτελεί επινόηση του Takis.

Η «Solar Yoga του Τakis» είναι άσκηση αναπνοής και συγκεκριμένα η εισπνοή της ηλιακής ενέργειας και διοχέτευσής της στο ανθρώπινο σώμα, η οποία αποτελεί επινόηση του γλύπτη Takis, που την εμπνεύστηκε από την Αρχαία Αίγυπτο της εποχής του Φαραώ Akhenaton, ως σύνδεση του σώματος του ανθρώπου με τον ήλιο και την ενέργειά του.  

Αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς του. 

Σε αυτή την παρουσίαση και εκτέλεση της Ηλιακής Yoga οι μαθήτριες του Takis, Μίμα Ραζέλου και Ελισάβετ Δεληκούρα θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τις σκέψεις του καλλιτέχνη και την πρόταση του για την “Solar Yoga” στους συμμετέχοντες καθοδηγώντας τους στην  εκτέλεση της άσκησης.

Η ιδέα είναι ότι το μέσο που λαμβάνει την ενέργεια είναι το ίδιο το σώμα. Το σώμα το «χρησιμοποιούσε» ο Takis ως τρόπο συσσώρευσης ενέργειας από τον Ήλιο.  Γίνεται αγωγός και απορροφά  την ηλιακή ενέργεια. Είναι ένα σύστημα διαλογισμού, όπου οι ασκούμενοι λαμβάνουν συμπαντική ενέργεια. Αποτελεί την ιδέα της ένωσης των δύο αναπαραγωγικών δυνάμεων, του ουρανού και της γης όπως συμβολίζει το αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της ζωής και της αναπνοής "Ankh".
 
«Οι Αιγύπτιοι στη δική τους εποχή είπαν πως η αλήθεια είναι μια και πολύ απλή.
 Ο ήλιος προσφέρει στον άνθρωπο ενεργειακή τροφή.  

H αγνή τροφή που έδινε ο ήλιος κρατούσε σε μια ισορροπία την λειτουργία ολόκληρου του σώματος. O Φαραώ Akhenaton έδειξε ένα σύστημα, ώστε να απορροφούν οι άνθρωποι αυτή τη θαυματουργική ενέργεια του ήλιου. Κολυμπάμε όπως είπαμε στο ηλιακό φως, αλλά αν δεν περισυλλέγουμε αυτό το φως είναι σαν να μην περισυλλέγουμε τους καρπούς από τα δέντρα και να μην θερίζουμε τους σπόρους.» 

(απόσπασμα από Solar Yoga & Cosmic Energy by Takis, Takis Foundation K.E.T.E )  
 
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μίμα Ραζέλου, εικαστικός
Ελισάβετ Δεληκούρα, καθηγήτρια Pilates

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Παρασκευή 02/07
Τετάρτη 14/07, 04/08, 08/09 

08.00-08.50

ΞΕΦΩΤΟ 

Έως 30 συμμετοχές
Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη δραστηριότητα στις 02/07, οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 25/06 στις 12:00
Για τη δραστηριότητα στις 14/07, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 05/07 στις 12:00
Για τη δραστηριότητα στις 04/08, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 26/07 στις 12:00
Για τη δραστηριότητα στις 08/09, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 30/08 στις 12:00

 

* Προτείνουμε για την εκτέλεση της άσκησης από τους συμμετέχοντες τα ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, καπέλο και ατομικό στρώμα.

Για την ασφαλή συμμετοχή τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιδεικνύουν, κατά την άφιξή τους στον χώρο διεξαγωγής της δραστηριότητας, αρνητικό αποτέλεσμα test COVID-19 (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών).

* Από τον προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για covid19 (PCR, rapid) εξαιρούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίου, έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού και επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ 2 έως 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

 

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 28/06, 19:00

Εργαστήριο κίνησης και χορού: σε συνομιλία με τα μουσικά έργα του Takis

Περισσότερα

Τετάρτη 07/07, 19:00

Εργαστήρι κίνησης: Χορεύουμε σε τροχιά παιχνιδιών με τη φυσική

Περισσότερα