Reading Club: Stories of Your Life and Others - Εικόνα

Τον Φεβρουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Φεβρουάριος: Ιστορίες της ζωής σου και άλλες Ιστορίες,Τεντ Τσιανγκ 

Ένας μεταλλωρύχος από το Ελάμ ταξιδεύει στη Βαβυλώνα για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου οικοδομήματος που φιλοδοξεί να συνδέσει τη γη με τον ουράνιο θόλο. Ένας άνδρας που βλέπει την ευφυΐα του να αυξάνεται γεωμετρικά ως παρενέργεια ενός φαρμάκου που λαμβάνει για την αποκατάσταση μιας εγκεφαλικής βλάβης. Επιστήμονες από μια «άλλη» γη, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία βασίζονται στις αποκρυφιστικές αρχές της εβραϊκής Καμπάλα, διαπιστώνουν πως η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί σε εκατό χρόνια από το παρόν τους εξαιτίας της φθίνουσας γονιμότητας του ανθρωπίνου είδους. Σε έναν κόσμο όπου η ύπαρξη του Παράδεισου και της Κόλασης είναι αδιαμφισβήτητη και οι επισκέψεις αγγέλων κομμάτι της καθημερινότητας, ένας άθεος αγωνίζεται να βρει την πίστη του στον Θεό για να μπει στον Παράδεισο, έτσι ώστε να ξαναβρεθεί με τη νεκρή του γυναίκα. Μία γλωσσολόγος αποκρυπτογραφεί τη γλώσσα ενός εξωγήινου είδους που επισκέπτεται τη γη, και αποκτά τη δυνατότητα να ανακαλεί μνήμες από το μέλλον, ανάμεσά τους και αυτή του θανάτου της αγέννητης ακόμη κόρης της. Οι παραπάνω είναι μερικές από τις ιστορίες της συλλογής Ιστορίες της Ζωής σου και άλλες Ιστορίες, και οι θεματικές τους αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την πολυπρισματικότητα της δημιουργικής φαντασίας του Τεντ Τσιανγκ. Παρόλες τις εκτενείς τους αναφορές στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής και της γλωσσολογίας, αλλά και στη θρησκεία και τον αποκρυφισμό, οι ιστορίες του βιβλίου διαπνέονται από έναν βαθύ ουμανισμό, που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ανάπτυξη των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Έτσι, ο Τεντ Τσιανγκ μας παραδίδει μια συναρπαστική, προσβάσιμη στον μέσο αναγνώστη λογοτεχνική αφήγηση, που ταυτόχρονα δεν συμβιβάζεται στο ελάχιστο ως προς τα υψηλά φιλοσοφικά ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται. Καθόλου τυχαία λοιπόν, οι Ιστορίες της Ζωής σου και άλλες Ιστορίες κατατάχθηκαν από την εφημερίδα The Guardian στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα.

Βιογραφικό σημείωμα για τον Τεντ Τσιανγκ 

Ο Τεντ Τσιανγκ (Ted Chiang, επίσης γνωστός ως Chiang Feng-nan) γεννήθηκε από μετανάστες γονείς το 1967 στο Πορτ Τζέφερσον της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Brown, ενώ το 1989 παρακολούθησε το Clarion Workshop, ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια δημιουργικής γραφής για επίδοξους συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας και Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Την ίδια χρονιά, θα κάνει το ντεμπούτο του ως συγγραφέας με το διήγημα Ο Πύργος της Βαβυλώνας που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Omni. Έως το 2002 θα γράψει έξι ακόμη διηγήματα και μικρές νουβέλες που θα δημοσιευθούν στα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά Επιστημονικής Φαντασίας της Αμερικής, και θα εκδοθούν ως συλλογή με τον τίτλο Ιστορίες της Ζωής σου και άλλες Ιστορίες (Stories of Your Life and Others) την ίδια χρονιά. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, θα κυκλοφορήσει την δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Εκπνοή (Exhalation: Stories). Παρά το μικρό σε όγκο έργο του, έχει αναγνωριστεί ήδη ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας παγκοσμίως, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην τεράστια εμπορική επιτυχία των βιβλίων του με μεταφράσεις σε δεκαεπτά γλώσσες, όσο και στο ότι σχεδόν κάθε ιστορία του έχει βραβευθεί ή έχει υπάρξει υποψήφια για τα σημαντικότερα βραβεία του χώρου -ενδεικτικά, τα έργα του έχουν αποσπάσει τέσσερα βραβεία Nebula, τέσσερα βραβεία Hugo, και έξι βραβεία Locus. Χαρακτηριστική της αναγνώρισης του συγγραφικού του έργου πέραν του ειδικού κοινού αναγνωστών Επιστημονικής Φαντασίας είναι η συμπερίληψη της Εκπνοής στον κατάλογο με τα καλύτερα βιβλία του 2019 που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.

 

Δευτέρα 20/02 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τρίτη 28/02 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/02, στις 12.00
 

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το Ιστορίες της ζωής σου και άλλες Ιστορίες του Τεντ Τσιανγκ  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα