Reading Club: Children’s Book | Erika’s Story - Εικόνα

Τον Ιανουάριο το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά!  

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Έρικα» της Ρουθ Βάντερ Ζι.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, οι μικροί αναγνώστες δίνουν ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Η συνάντηση του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά μέσω Zoom το Σάββατο 29 Ιανουαρίου. 

Το βιβλίο:
“Γεννήθηκα κάποια στιγμή το 1944. 
Δεν ξέρω πότε είναι τα γενέθλιά μου. 
Δεν ξέρω τι όνομα μου έδωσαν. 
Δεν ξέρω σε ποια πόλη γεννήθηκα, ούτε σε ποια χώρα. 
Δεν ξέρω αν είχα αδέλφια. 
Το μόνο που ξέρω είναι πως ήμουν μωρό, λίγων μηνών, όταν σώθηκα από το Ολοκαύτωμα»
 

Μια μητέρα, στοιβαγμένη σε ένα βαγόνι, πετάει σε μια στιγμή απελπισίας το μόλις λίγων μηνών παιδί της από το παράθυρο του τρένου που οδηγούσε αυτήν και δεκάδες ανθρώπους σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Τι απέγινε αυτό το μωρό; Κατόρθωσε να επιβιώσει; Τι είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης; Τι μπορεί άραγε να οδηγήσει μια μητέρα να πετάξει από ένα παράθυρο τρένου το παιδί της και να το αποχωριστεί για πάντα; Τι είναι το Ολοκαύτωμα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στη λέσχη του Ιανουαρίου με αφορμή την αληθινή ιστορία αυτού του κοριτσιού, της Έρικας, την οποία αφηγείται η συγγραφέας -που συνάντησε τυχαία την Έρικα όταν εκείνη ήταν πια μεγάλη γυναίκα, πενήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- στο βιβλίο αυτού του μήνα.

Τα λόγια της Ρουθ Βάντερ Ζι  αλλά και η εξαιρετικές εικόνες του Ρομπέρτο Ινοτσέντι -σαν παλιές επεξεργασμένες φωτογραφίες- μας καλούν να θυμηθούμε μέσα από την ιστορία της Έρικας όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Αλήθεια με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να τους θυμόμαστε; Ελάτε να σκεφτούμε παρέα.

Η συγγραφέας:
Η Ρουθ Βάντερ Ζι γεννήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ και μεγάλωσε σ’ένα σπίτι γεμάτο από τις ιστορίες που έλεγε ο πατέρας της. Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε για χρόνια στη μέση εκπαίδευση ώσπου αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γράψιμο. Το βιβλίο της Έρικας - Η ιστορία μου είναι το πρώτο της βιβλίο και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Γράφει ιστορίες για παιδιά που διατρέχουν τα χρόνια με δύναμη, κουράγιο και ελπίδα. 

Η συντονίστρια:
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:

Ασχοληθείτε με όσες από τις παρακάτω δρατηριότητες σας εμπνέουν!

-Στο βιβλίο που διάβασες ακούμε τη φωνή της Έρικας να ρωτάει δεκάδες ερωτήσεις που αφορούν τη μαμά της. Αν, τώρα, υποθέσουμε ότι η μαμά της Έρικας είχε την ευκαιρία να γράψει ένα γράμμα στην κόρη της, τι πιστεύετε ότι θα της έγραφε; Το γράμμα μπορεί να ξεκινάει κάπως έτσι: 

«Λατρεμένο μου παιδί, 
Από τη μέρα εκείνη που σε άφησα από την αγκαλιά μου....»

- Η 27η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος. Αφού διαβάσεις το κείμενο «Για σένα που διαβάζεις αυτό το βιβλίο» φτιάξε μια μικρή κάρτα-βιογραφία για ένα από αυτά τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα χρησιμοποιώντας στοιχεία αληθινά, στοιχεία της εποχής εκείνης αλλά και τη φαντασία σου. Στη μία πλευρά της κάρτας βρες και κόλλησε μια φωτογραφία για το πώς φαντάζεσαι το παιδί (μπορείς να βρεις φωτογραφίες από περιοδικά ή από το διαδίκτυο ή ζωγράφισέ το, εμπνεύσου από την εικονογράφηση του βιβλίου). Στην άλλη πλευρά γράψε όσο περισσότερα στοιχεία μπορείς για τη ζωή του (ονοματεπώνυμο, αγαπημένο τραγούδι, αγαπημένη ασχολία, αγαπημένο φαγητό, ρούχα που φορούσε τη μέρα που εγκατέλειψε την παλιά του ζωή, τι του έλειπε πιο πολύ στο στρατόπεδο, και όποια άλλη πληροφορία θα ήθελες να ξέρεις). 

-Άκου μερικές φορές τo κομμάτι “La vita è bella” του Νικόλα Πιοβάνι (γραμμένο για την ομώνυμη ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι) και γράψε μερικούς στίχους πάνω σε αυτό εμπνευσμένο από την ιστορία της Έρικα και των παιδιών του Ολοκαυτώματος.

-«Πηγαίνοντας προς το θάνατο η μητέρα μου, με πέταξε πίσω στη ζωή» λέει η Έρικα. Η ιστορία μιας μαμάς που αποχωρίζεται ή βάζει σε κίνδυνο το παιδί της για να γλιτώσει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο, σου θυμίζει κάτι που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο μας; Μια παρόμοια ιστορία; Αν ναι, ζωγράφισε μία ζωγραφιά για αυτό.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα.
 

Κυριακή 23/01 | 17.00-18.15
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Έως 22 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 23/01 ανοίγουν την Παρασκευή 07/01

 

Σάββατο 29/01 |17.00-18.00
ZOOM

Έως 30 συμμετοχές | Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 29/01 ανοίγουν την Παρασκευή 07/01

Συντονίστρια: Άρτεμις Μάνου
 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Έρικα της Ρουθ Βάντερ Ζι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

 

 

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της δραστηριότητας οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα