Artist Talk: Guerrilla Girls - Εικόνα

Φανταστείτε ότι είστε καλλιτέχνιδες, θυμωμένες που σχεδόν όλες οι ευκαιρίες στον κόσμο της τέχνης απευθύνονται σε λευκούς άντρες. Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε μια διαδήλωση έξω από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όταν έχει μόλις εγκαινιάσει μια «διεθνή» έκθεση το 1984, με 169 καλλιτέχνες, μόνο 13 από τους οποίους είναι γυναίκες και μόνο 8 μη λευκοί. Διαπιστώνετε αμέσως ότι δεν νοιάζεται γι’ αυτό κανένας επισκέπτης του μουσείου! Φανταστείτε ότι σας έρχεται επιφοίτηση και συνειδητοποιείτε ότι, δεν μπορεί, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει καλύτερος τρόπος –ένας ευθύς, σταράτος τρόπος που θα μείνει αξέχαστος– να καταρρίψετε τις προκαταλήψεις του κοινού και να τους αποδείξετε ότι το καλλιτεχνικό σύστημα δεν είναι ένα αξιοκρατικό περιβάλλον όπου τα μουσεία, οι γκαλερί, οι κριτικοί και οι συλλέκτες τέχνης ξέρουν πάντα το σωστό.

Απόσπασμα από το Guerilla Girls: The Art of Behaving Badly

Οι Guerrilla Girls αποτελούνται από ανώνυμες καλλιτέχνιδες-ακτιβίστριες, οι οποίες χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, σκανδαλώδες οπτικό υλικό και συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα. Πιστεύουν σε έναν διαθεματικό φεμινισμό που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Υπονομεύουν την ιδέα ενός κυρίαρχου αφηγήματος αποκαλύπτοντας το υποδόριο, το υπόρρητο, το παραγνωρισμένο και το κατάφωρα άδικο.

Έχουν υλοποιήσει εκατοντάδες έργα (αφίσες δρόμου, πανό, δράσεις, βιβλία και βίντεο) σε όλο τον κόσμο. Επίσης, πραγματοποιούν παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία τέχνης, κατακεραυνώνοντάς τα στους ίδιους τους τους τοίχους για την κακή συμπεριφορά τους και τις πρακτικές διακρίσεών τους – μια τέτοια δράση ήταν, για παράδειγμα, η λαθραία προβολή στην πρόσοψη του Μουσείου Whitney σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα και τον σφετερισμό της τέχνης από τους υπερπλούσιους.

Οι αναδρομικές και οι περιοδεύουσες εκθέσεις τους έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Το τελευταίο τους βιβλίο, Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly, συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα τους που υλοποιήθηκαν από το 1985 ως το 2020 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τέχνης του 2020 από τους New York Times και τους Los Angeles Times. Πρόσφατα, έργα τους εκτέθηκαν στους εξής χώρους: Tate Modern και Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, Μπιενάλε της Βενετίας, Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στη Δρέσδη, Art Basel στο Χονγκ Κονγκ και αλλού. Το σύνθημά τους: Κάνε κάτι. Αν πετύχει, κάνε κάτι άλλο. Αν δεν πετύχει, κάνε και πάλι κάτι άλλο. Συνέχισε το πελέκημα!

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς και από την αγγλική γλώσσα καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δευτέρα 03/04, 18.30 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ 

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
• διαδικτυακά στον ιστότοπο Ticket Services 
• τηλεφωνικά: 210 7234567 (Υπηρεσίες Εισιτηρίων)
• στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα) 

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων (Μέλη)
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων (Κοινό) 

Η εκδήλωση δεν εντάσσεται στο WOW Festival Pass 2023.

Η προπώληση για τα Μέλη ανοίγει την Πέμπτη 16/02 στις 18.00 (ορισμένος αριθμός εισιτηρίων).
Η προπώληση για το κοινό ανοίγει την Παρασκευή 17/02 στις 18.00.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος €15, μειωμένο €10

Μειωμένα εισιτήρια δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, ανήλικοι έως και 17 ετών, άνεργοι, συνοδοί ΑμεΑ, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας.

Παιδιά και συνοδοί ΑμεΑ μπορούν να καθίσουν με μειωμένο εισιτήριο, μαζί με τους συνοδούς τους, σε κάθε ζώνη.

Οι κάτοχοι μειωμένου εισιτηρίου την ημέρα της συναυλίας θα πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα και το απαραίτητο δικαιολογητικό (φοιτητικό πάσο, κάρτα ανεργίας, κάρτα πολυτέκνου, έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας, λογαριασμός ΔΕΚΟ για κατοίκους Καλλιθέας). 

Δωρεάν εισιτήρια δικαιούνται ΑμεΑ, μέσω επικοινωνίας με το τηλ. κέντρο στο 210 7234567 ή μέσω email στο info@ticketservices.gr και επιδεικνύοντας την ημέρα της εκδήλωσης ταυτότητα και έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Οι πόρτες ανοίγουν στις 17.30.
  • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης το αργότερο 30 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Η προαγορά εισιτηρίων είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Συστήνεται για ηλικίες άνω των 6 ετών.
  • Όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ
  • Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 02/04, 11:00

Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο

Περισσότερα