Reading Club: The Merchant of Venice - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια  Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη πραγματοποιείται και διαδικτυακά! 

Την Τετάρτη 27 Απριλίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού στον Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. 

Την Πέμπτη 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  διαδικτυακά μέσω Zoom! 

Η παρέα των αναγνωστών μεγαλώνει και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για το μήνα Απρίλιο: Ο έμπορος της Βενετίας, Ουίλλιαμ Σαίξπιρ 
 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Απριλίου: 
Ο Έμπορος της Βενετίας παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας πάνω στα θέματα των θρησκευτικών ταυτοτήτων και διαφορών. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1598, σε μία Ελισαβετιανή Αγγλία καθαρά αντισημιτική. Είναι η ιστορία ενός μονίμως ρηγμένου Εβραίου τοκογλύφου, του Σάιλοκ, που απαιτεί από έναν μονίμως κακοποιητικό αντισημίτη χριστιανό έμπορο να προσφέρει μια «λίβρα σάρκας» του ( «a pound of flesh») ως εγγύηση για το άτοκο δάνειο που του προσφέρει. 
 

Λίγα λόγια για την υπόθεση: 
Ένας νεαρός Βενετός, ο Μπασάνιο, χρειάζεται ένα δάνειο τριών χιλιάδων δουκάτων για να μπορέσει να παντρευτεί την πλούσια κληρονόμο Πόρσια. Ζητάει τα χρήματα από τον φίλο του, Αντόνιο, που είναι έμπορος, αλλά έχει επενδύσει όλο τον πλούτο του στο στόλο του, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα. Αντ’ αυτού, λοιπόν, ο Μπασάνιο πλησιάζει τον τοκογλύφο Σάιλοκ.

Ο Σάιλοκ έχει υποστεί διάφορους εξευτελισμούς και κακοποιήσεις στο παρελθόν από τον Αντόνιο, μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίος. Ωστόσο συμφωνεί να δανείσει τα χρήματα στον Μπασάνιο υπό έναν όρο: το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί σε τρεις μήνες διαφορετικά θα ζητήσει μια λίβρα σάρκας από τον Αντόνιο. Ο Αντόνιο συμφωνεί, βέβαιος ότι τα πλοία του θα επιστρέψουν εγκαίρως.

Μετά από διάφορες δοκιμασίες, ο Μπασάνιο καταφέρνει τελικά να παντρευτεί την Πόρσια όμως στο μέτωπο του δανείου μαθαίνουμε ότι δύο από τα πλοία του Αντόνιο έχουν ναυαγήσει. Ο Μπασάνιο επιστρέφει βιαστικά στη Βενετία για να βοηθήσει τον φίλο του, όμως η ημερομηνία αποπληρωμής του δανείου έχει παρέλθει και ο Σάιλοκ απαιτεί τη σάρκα του Αντόνιο. Ακόμη και όταν του προσφέρεται διπλάσια  αποπληρωμή, ο Σάιλοκ, για δικούς του λόγους, αρνείται.  

Την κατάσταση σώζει με δαιμόνιο τρόπο η Πόρσια, που έχει ακολουθήσει κρυφά τον Μπασάνιο, μεταμφιεσμένη, κι εξηγεί στον Δούκα της Βενετίας ότι πουθενά στη συμφωνία δεν απαιτείται το αίμα ενός Χριστιανού: μόνο η σάρκα του.  Κι αφού να κοπεί σάρκα δίχως αίμα είναι αδύνατον, ο Σάιλοκ βρίσκεται όχι μόνο δίχως το δίκιο του αλλά ―κατηγορούμενος, επιπλέον, ότι συνωμότησε στη δολοφονία ενός Βενετού πολίτη― βρίσκεται να χάνει όλη του την περιουσία: η μισή θα πάει στην πόλη της Βενετίας και η μισή στον ίδιο τον Αντόνιο. 

Ο Αντόνιο επιστρέφει τα δικά του χρήματα στον Σάιλοκ υπό την προϋπόθεση να τα κληρονομήσει στην κόρη του, Τζέσικα, την οποία είχε αποκληρώσει γιατί έγινε χριστιανή, αλλά και προσηλυτιστεί και ο ίδιος στον Χριστιανισμό. Ο καταπονημένος Σάιλοκ δέχεται την κακοποίηση του Αντόνιο για μια ακόμη φορά. Εν τέλει, μαθαίνουμε ότι και τα πλοία του Αντόνιο έχουν επιστρέψει με ασφάλεια. Με εξαίρεση τον Σάιλοκ, όλοι γιορτάζουν το αίσιο τέλος της υπόθεσης..

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας ― και σίγουρα ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε ποτέ στην Αγγλική γλώσσα.
Έγραψε περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μακροσκελή αφηγηματικά ποιήματα και άλλους στίχους η πατρότητα των οποίων είναι αμφιλεγόμενη.  Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου  και ανεβαίνουν στο θέατρο συχνότερα από οποιουδήποτε άλλου  θεατρικού συγγραφέα.

Ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, μια μεγαλύτερή του γυναίκα, σε ηλικία 18 ετών. κι απέκτησαν μαζί τρία παιδιά.  Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι λιγοστές:  περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο Λονδίνο γράφοντας και παίζοντας στα έργα του. Σε ηλικία 49 ετών, επέστρεψε Στράτφορντ-Απόν-Έιβον, όπου είχε γεννηθεί και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών. 

Το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού του έργου γράφτηκε μεταξύ 1589 και 1613. Τα πρώτα του έργα ήταν κυρίως κωμωδίες. Στη συνέχεια έγραψε κυρίως τραγωδίες (Άμλετ, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ και Μάκβεθ), έργα που θεωρούνται οι βάσεις της αγγλόφωνης θεατρικής παράδοσης. Προς τα τέλη της ζωής του έγραψε «τραγικωμωδίες» (ρομάντζα) και συνεργάστηκε με άλλους θεατρικούς συγγραφείς.

Παραμένει ο δημοφιλέστερος θεατρικός συγγραφέας στον κόσμο και τα έργα του, παρότι γραμμένα σε συγκεκριμένες χρονικές συνθήκες, μελετώνται, παίζονται και ερμηνεύονται συνεχώς, σε διάφορα πολιτιστικά και πολιτικά πλαίσια, σε όλο τον κόσμο.
 

Τετάρτη 27/4| 18.30-20.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Πέμπτη 28/4|18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασεκυή 01/04, στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο  Ο Έμπορος της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπιρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bibliotheque.  

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:00

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα