Το SNFCC Class

  • Απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Είναι απλό στη χρήση του
  • Τα μαθήματα περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια και projects
  • Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
  • Τα μαθήματα υλοποιούνται και προσφέρονται δωρεάν

Με κεντρικό άξονα την ευελιξία, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα μέσα από το SNFCC Class, να εγγραφούν στα μαθήματα της επιλογής τους. Η εγγραφή στο εκάστοτε μάθημα διαρκεί 6 μήνες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τον χρόνο να μελετήσουν το περιεχόμενο και να το υλοποιήσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, διαμορφώνοντας το χρονοδιάγραμμα που ταιριάζει στη δική τους τάξη. Με το πέρας των 6 μηνών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επανεγγραφούν στο μάθημα όποτε το επιθυμήσουν.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε σχολικού προγράμματος, παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κάντε εγγραφή στο class.snfcc.org και υλοποιήστε το πρόγραμμα της επιλογής σας.

Εγγραφή

ΑΝισότητες των Φύλων

Για μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου

Υπάρχουν στις μέρες μας ανισότητες μεταξύ των φύλων και, αν ναι, πως αυτές επηρεάζουν τις ζωές μας;

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να κατανοήσουν ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, να προβληματιστούν γύρω από τις συνέπειες που έχουν τα έμφυλα στερεότυπα στις ζωές όλων μας, αλλά και να εμπνευστούν από τις γυναίκες που αγωνίστηκαν ενάντια στα εμπόδια.

Μέσα από παιχνίδια, παραδείγματα και ιδέες για συζήτηση, το μάθημα στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο για την τάξη το οποίο θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και θα λειτουργήσει υπέρ της συμπερίληψης.
 

Takis: Ένας Κόσμος σε κίνηση

Εμπνευσμένο από έκθεση του ΚΠΙΣΝ
Για μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων

Ο Takis συνήθιζε να λέει ότι «η ενέργεια είναι μέσα μας!».
Τι να εννοούσε;
Ανακαλύψτε τον καλλιτέχνη που προσπάθησε να μετατρέψει το ορατό σε αόρατο και αναρωτηθείτε ποιες είναι αυτές οι μυστήριες δυνάμεις που κινούν τα πράγματα γύρω μας, αλλά που όμως δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι.
Γιατί η πόλη να μοιάζει με ένα γιγάντιο «Δάσος από Σινιάλα»;
Τι σχέση έχει η κλίμακα Μποφόρ με τα Αιολικά γλυπτά του Takis;
Πώς γίνεται να αιωρείται μια βίδα στο κενό;
Τις ίδιες απορίες έχει και η νεαρή ηρωίδα μας, η Γαλάτεια.
Άραγε θα καταφέρει να βρει τις απαντήσεις που αναζητά;

Σχεδιασμός: Very Young Contemporary Art/ VYCA
 

Συμπληρώνοντας το παζλ της Διαφορετικότητας

Εμπνευσμένο από την έκθεση Humanae στο ΚΠΙΣΝ
Για μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων

Εσύ + Εγώ = Εμείς = Άνθρωποι. Μαθητές λύνουν τον γρίφο της ανθρωπότητας, με την εξίσωση της ισότητας και της διαφορετικότητας. Αντλώντας έμπνευση από την φωτογραφική έκθεση Humanae της καλλιτέχνιδας Angélica Dass που φιλοξενήθηκε το 2021 στον Δημόσιο Χώρο του ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές ακολουθώντας μια διαδραστική διαδρομή, θα αναπτύξουν την προσωπική τους θεώρηση για τα χρώματα του ανθρώπινου δέρματος.

Το μάθημα δεν αποτελεί μια εξαντλητική παρουσίαση του θέματος, αλλά περισσότερο ένα ερέθισμα για να μελετήσουν οι μαθητές το ζήτημα της διαφορετικότητας μέσα από βασικά σημεία και να αποτελέσει κυρίως εφαλτήριο για να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους.

Σχεδιασμός: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός
 

Χρονοκάψουλα για Ήρωες

στη νεοελληνική τέχνη

Για μαθητές γ’ δημοτικού έως α’ γυμνασίου

Οι χρονοκάψουλες μεταφέρουν ιστορίες από το παρελθόν που αξίζει να θυμόμαστε στο μέλλον.

Το μάθημα “Χρονοκάψουλα για ήρωες”, που παίρνει τη μορφή ενός πολυμεσικού παιχνιδιού, προσκαλεί τους μαθητές να διερευνήσουν, με τρόπο βιωματικό και ενσυναισθητικό, την έννοια του ΗΡΩΑ, εμβαθύνοντας στις αφηγηματικές ιδιότητες του έργου τέχνης.

Με αφετηρία μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της vεοελληνικής τέχνης και σε έναν χρονικό άξονα 200 περίπου ετών, οι μαθήτριες/ητές καλούνται να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθορίζουν έναν ήρωα σε κάθε εποχή.

Σενάριο / Σχεδιασμός: Very Young Contemporary Art

Το κλίμα αλλάζει

Για μαθητές γυμνασίου

Οι μαθητές, με εργαλεία το πείραμα, την έρευνα και τους μετεωρολογικούς σταθμούς  ανακαλύπτουν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου, πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια της κλιματικής αλλαγής και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και πως αυτές αποκτούν εφαρμογή στο ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός - Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Κωλέτσης, Δρ. Ελισάβετ Γαλανάκη -  Φυσικοί – Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Βιώσιμος Πλανήτης

Για μαθητές γ’ – στ’ δημοτικού

Τι επιπτώσεις έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον; Πώς μπορώ να αλλάξω συνήθειες στην καθημερινότητα μου ώστε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον; Πώς το ΚΠΙΣΝ έχει εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας;

Οι μαθητές μέσω του προγράμματος καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να μάθουν για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης.

Σχεδιασμός - Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Ελισάβετ Γαλανάκη, Δρ. Ιωάννης Κωλέτσης -  Φυσικοί – Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει

Για μαθητές α’ – γ’ δημοτικού

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μόλις «προσγειώθηκε» στην τάξη σας!

Είστε έτοιμοι για εξερεύνηση;

Ποια είναι τα μέρη των φυτών; Ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί των φυτών; Τι κάνει ένας κηπουρός; Ποια λαχανικά θα βρούμε σε έναν Λαχανόκηπο, την κάθε εποχή; Τι είναι ένας Μεσογειακός Κήπος σ’ ένα αστικό πάρκο και πώς μπορούμε να «φυτέψουμε» τον δικό μας;

Μικροί Κηπουροί, Αρχιτέκτονες Τοπίου, Φυσιοδίφες και Ερευνητές προσκαλούνται σε έναν διαδικτυακό «περίπατο» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και, μέσα από παιχνίδια έρευνας, μελέτη, γρίφους, βίντεο και κουίζ, ανακαλύπτουν τις απαντήσεις!

Σχεδιασμός : Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος- μουσειοπαιδαγωγός

Μια πόλη, ένα οικοσύστημα!

Για μαθητές γ' γυμνασίου και α' - γ' λυκείου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παίρνει τη μορφή ενός ταχύρρυθμου εργαστηρίου σχεδίασης (design workshop) το οποίο καλεί τους μαθητές να δοκιμάσουν έναν πολυδιάστατο τρόπο σκέψης και επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύξουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες με στόχο τη βιωσιμότητα στα αστικά οικοσυστήματα.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο ενός φορέα της πόλης, αποφασίζουν οι ίδιοι με ποιο πρόβλημα θα ασχοληθούν, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές ομάδες χρηστών και σχεδιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας βιώσιμης πόλης που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών της.

Σχεδιασμός:
Αντριάνα Νάσσου, designer
Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός