Δημιουργικό για τη διάλεξη της Karin Wilhelm με αφορμή το Bauhaus στα 100

Τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με μια σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

 

Διάλεξη: Karin Wilhelm
Επιστροφή στις ρίζες: O Walter Gropius και η ίδρυση του Bauhaus στην Βαϊμάρη και στο Ντεσάου

Η διάλεξη πραγματεύεται ορισμένες πτυχές των κοινωνικοπολιτικών και αρχιτεκτονικών συζητήσεων οι οποίες διαμόρφωσαν αποφασιστικά τα πρώιμα χρόνια του Bauhaus στη Βαϊμάρη, υπό την επίδραση του αρχιτέκτονα και ιδρυτή της σχολής Walter Gropius. Επιδιώκει να αναδείξει τα ίχνη χειραφέτησης που ενυπάρχουν σε αυτές τις πρώιμες σχεδιαστικές προσεγγίσεις και τα οποία εφαρμόστηκαν στην αρχιτεκτονική του κτιρίου του Bauhaus στο Ντεσάου, στα σπίτια των δασκάλων και στον οικισμό Ντεσάου-Τόιρτεν. Αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό Bauhaus σε αντικείμενα και κτίρια, οι ιδέες των πρώιμων μοντερνιστικών σχεδιαστικών προσεγγίσεων μας συνοδεύουν έως και σήμερα.

 Το κτίριο της σχολής Bauhaus στο Ντεσάου © Hans Engels

 

Η Karin Wilhelm είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και της Πόλης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγκ.

 

Πέμπτη 17/10 | 19.00

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 13/10, 12:00

To Bauhaus στα 100: Εργαστήρια για οικογένειες

Περισσότερα

Πέμπτη 24/10, 19:00

Γιώργος Σεφέρης: Ο ήχος του νοήματος

Περισσότερα