Εικαστικό για τη διάλεξη Προκλητικές ανακατασκευές κτιρίων

Τον Μάρτιο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen συνεχίζεται, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

 

Προκλητικές ανακατασκευές κτιρίων

Διάλεξη της Δρ. Eva von Engelberg

Πριν από 100 χρόνια, η Κρατική Σχολή του Bauhaus στη Βαϊμάρη ήταν ο πυρήνας της καλλιτεχνικής avant-garde. Ένας τόπος όπου συντελέστηκαν ρήξεις με την παράδοση και υλοποιήθηκαν νέες ιδέες.

Στις μέρες μας, οι γυμνοί, λευκοί κύβοι του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού έχουν πάψει να προκαλούν αντιδράσεις. Αντιθέτως, στο προσκήνιο έρχονται οι ανακατασκευές κατεδαφισμένων κτιρίων και η χρήση ιστορικών αρχιτεκτονικών μορφών. Η συζήτηση περί αρχιτεκτονικής στη Γερμανία, ειδικά μετά την Επανένωση, χαρακτηρίζεται έντονα από απόψεις που τάσσονται τόσο υπέρ όσο και κατά τέτοιων εγχειρημάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αμφιλεγόμενων στάσεων, η ανακατασκευή της Φράουενκιρχε στη Δρέσδη και η «Νέα Παλιά Πόλη» στη Φρανκφούρτη: άλλοι επαινούν την επιστροφή στην ιστορία και στην ανθρώπινη κλίμακα και άλλοι καταδικάζουν την «απάτη» της υποτιθέμενης ιστορικής αρχιτεκτονικής. Αυτές οι ζυμώσεις έχουν, φυσικά, σχέση με την ιστορία της Γερμανίας.

Αυτούς τους προβληματισμούς θα αναπτύξει με τη διάλεξή της στο ΚΠΙΣΝ η Δρ. Eva von Engelberg, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν.

 

Τετάρτη 11/03 19.00-20.30

Ελεύθερη είσοδος

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική γλώσσα. 

Φωτογραφία ©pxhere.com

 

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 09/03, 20:30

Ματαίωση συναυλίας: Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Περισσότερα

Παρασκευή 20/03, 17:30

Ακύρωση: Εργαστήρια Bauhaus για ενήλικες: Τυπογραφία & Μεταξοτυπία

Περισσότερα

Κυριακή 08/03, 12:00

Εργαστήρια Bauhaus για οικογένειες: Χρώμα-φόρμα-ζωγραφική

Περισσότερα