Postponement: Reading Club: H. P. Lovecraft, At the Mountains of Madness - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται στον ρόλο του συντονιστή τον συγγραφέα, Δημοσθένη Παπαμάρκο. 

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο “Στον Κόρακα”. Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίουο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στο Αναγνωστήριο της ΕΒΕ για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Οκτώβριος: Χ. Φ. Λάβκραφτ, Τα βουνά της τρέλας

Το 1930 αναχωρεί από τη Μασσαχουσέτη η "Αποστολή Παμπόντι” του Πανεπιστημίου Μισκατόνικ με στόχο τη μελέτη της γεωλογικής ιστορίας της Ανταρκτικής. Πρόκειται για μία από τις πιο άρτια οργανωμένες και τεχνολογικά εξοπλισμένες της εποχής. Παρ’ όλ’ αυτά, η κατάληξή της θα αποδειχθεί καταστροφική, κι οι συνέπειές της ικανές να απειλήσουν το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Αυτός είναι ο λόγος που ο γεωλόγος Γουίλιαμ Ντάιερ, καθηγητής του πανεπιστημίου και αρχηγός της αποστολής, αποφασίζει να αποκαλύψει μέσα από τα γραπτά του όσα συνέβησαν κατά την παραμονή τους στην Ανταρκτική, και εκλιπαρεί να εγκαταλειφθεί κάθε μελλοντική απόπειρα περαιτέρω εξερεύνησής της. Γραμμένη το 1931, στην τελευταία και πιο ώριμη συγγραφικά περίοδο του Χ.Φ. Λάβκραφτ, η νουβέλα “Τα Βουνά της Τρέλας” συνιστά ορόσημο όχι μόνο της “μυθολογίας Κθούλου”, αλλά και της λογοτεχνίας του φανταστικού και του μυστηρίου. Ως έργο αποκαλύπτει έναν συγγραφέα που στη μυθοπλασία του τολμά να συνταιριάσει τον λόγο της επιστημονικής πρωτοπορίας της εποχής του με μια παράδοση λογοτεχνίας -υψηλής ή μη- που υπερβαίνει τα στενά πλαίσια του είδους. Παράλληλα, προσφέρει μια αφήγηση συναρπαστική, μα και πολυεπίπεδη, που κατορθώνει να αποτυπώσει ανάγλυφα  το ευφορικό κλίμα της περιόδου για τις μεγάλες ανακαλύψεις και τις κατακτήσεις του ανθρωπίνου πνεύματος. Την ίδια στιγμή, εκφράζει και μια αγωνιώδη προειδοποίηση για το μέλλον·  ότι η αυτοπεποίθηση αυτή του σύγχρονου ανθρώπου στην αναμέτρηση του με τη φύση και την ιστορία της κινδυνεύει να τον οδηγήσει στη διάπραξη μιας θανάσιμης ύβρεως.

Βιογραφικό σημείωμα για τον Χ. Φ. Λάβκραφτ

O Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (συχνότερα Χ.Φ. Λάβκραφτ ή H.P. Lovecraft) γεννήθηκε το 1890 στο Providence του Rhodes Island των Η.Π.Α.. Από πολύ νωρίς στη ζωή του ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα ψυχικής υγείας που θα του στερήσουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσει από το σχολείο και να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Μπράουν όπως ήταν όνειρό του. Παρ’ όλ’ αυτά, θα καθορίσουν τη μοναδικότητα της λογοτεχνικής του φωνής. Ως αυτοδίδακτος κατάφερε να αποκτήσει ευρύτατη παιδεία σε πλήθος γνωστικών αντικειμένων, από την ιστορία και την αρχιτεκτονική, μέχρι τη φιλοσοφία και την οικονομία -και φυσικά τη λογοτεχνία. Υπήρξε δεινός επιστολογράφος, από τους μεγαλύτερους του 20ού αιώνα, και μέντορας πλήθους έτερων συγγραφέων με τους οποίους διατηρούσε στενή επαφή δι’ αλληλογραφίας μέχρι και τον θάνατό του. Παράλληλα, άφησε σημαντικό στίγμα στον κόσμο των περιοδικών εκδόσεων ως σταθερός συνεργάτης πλήθους ερασιτεχνικών και pulp περιοδικών της εποχής. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έτυχε ελάχιστης αναγνώρισης από τους σύγχρονούς του. Το έργο του θα παρέμενε άγνωστο, αν δύο φίλοι του -με τους οποίους διατηρούσε επιστολική σχέση- δεν ίδρυαν το 1939 τον εκδοτικό οίκο Arkham House με αποκλειστική, αρχικά, αποστολή την έκδοση και κυκλοφορία των γραπτών του. Όταν το 1937 ο Χ.Φ. Λάβκραφτ πέθαινε από καρκίνο σε νοσοκομείο του Providence, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως στα επόμενα χρόνια θα αναδεικνυόταν στον επιδραστικότερο, ίσως, συγγραφέα λογοτεχνίας τρόμου και παραδόξου του 20ού αιώνα, και στον θεμελιωτή μίας νέας μυθολογίας του φανταστικού, της μυθολογίας Κθούλου.

 

Τρίτη 15/11 | 18.30-20.30
Αναγνωστήριο ΕΒΕ, 4ος όροφος 

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/10, στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Τα βουνά της τρέλας, του Χ. Φ. Λάβκραφτ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αίολος. 

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα