Λέσχη Ανάγνωσης Νοεμβρίου: Ο Γαλατάς - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ με επιλογές βιβλίων από το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη. 

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν εκ νέου ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.
Βιβλίο για τον μήνα Νοέμβριο: Άννα Μπερνς, ο Γαλατάς

Η Άννα Μπερνς γεννήθηκε το 1962 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων {No Bones / Little Constructions / Ο Γαλατάς} – και της νουβέλας Mostly Hero. Το No Bones κέρδισε το βραβείο Winifred Holtby Memorial και ήταν στην τελική λίστα για το βραβείο Orange Prize for Fiction. Ο πολυβραβευμένος Γαλατάς θεωρείται από τα καλύτερα μυθιστορήματα της γενιάς της.  Το 2021 η Άννα Μπερνς εξελέγη μέλος (Fellow) της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας. Ζει στο Έσσεξ, στις νότιες ακτές της Αγγλίας.

Ένα 18χρονο κορίτσι ενηλικιώνεται μες στον εμφύλιο της Β. Ιρλανδίας, σε μια ανώνυμη πόλη με κατοίκους με συμβολικά ονόματα όπως Τάδε ΜακΤάδε, ο γαλατάς, η μεσαία αδερφή, ο ίσως-φίλος. Ο γαλατάς, συγκεκριμένα, είναι ένας ανώτατος παραστρατιωτικός διοικητής που θέλει δικιά του τη 18χρονη κοπέλα, την πολιορκεί μέχρι τελικής πτώσεως· κι εκείνη, σ’ έναν κόσμο που αναγνωρίζει κι επιβραβεύει μόνο τη βία και τις απειλές, αναγκάζεται να αποδεχθεί την παρουσία του στη ζωή της. 

Αυτό είναι το «παράθυρο» μέσα από το οποίο η Άννα Μπερνς μάς εισάγει στον απάνθρωπο, παράλογο, βίαιο κόσμο της εμφύλιας διαμάχης: έναν κόσμο απόλυτου διχασμού όπου μπορείς να καταναλώσεις το «σωστό» βούτυρο ή το «λάθος» βούτυρο· το «σωστό» τσάι ή το «λάθος» τσάι. Κάθε κίνηση, κάθε σκέψη, ο τρόπος που περπατάς, το πεζοδρόμιο που διαλέγεις, μαρτυρά στους υπόλοιπους με ποιους είσαι και με ποιους δεν είσαι. Και άρα πόσο αξίζει να ζεις ή όχι. Η 18χρονη πρωταγωνίστρια, όμηρος και έρμαιο αυτής της διχαστικής λογικής, μάς αποκαλύπτει όχι μόνο την (ακατανόμαστη) Β. Ιρλανδία, αλλά κάθε χώρα όπου οι δυνάμεις του διχασμού έχουν εξουδετερώσει τις δυνάμεις της ομόνοιας: το κάθε λεπτό της ημέρας που περνά μέσα στο φόβο· την απολυτότητα της πίστης· τον αυταρχισμό της θρησκείας· τον απάνθρωπο του εθνικισμού· την σαπίλα της πατριαρχίας· την απουσία της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Ένα μεγάλο μυθιστόρημα για κάθε εμφύλια διαμάχη, για κάθε χώρα και κάθε εποχή. 
Δεν είναι διόλου παράξενο που τιμήθηκε με τόσα βραβεία (Βραβείο Man Booker, International Dublin Literary Award, Βραβείο Orwell πολιτικού μυθιστορήματος).
Η μετάφραση (εξαιρετική) από την ακούραστη Μαρία Αγγελίδου.

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.
 

Δευτέρα 29/11, 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για ενήλικες
Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 01/11 στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Δείτε ακόμα