Reading Club: Children's Book (7-9 years old) | The Librarian of Basra - Εικόνα

Τον Μάρτιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάρτιο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, συνεχίζεται με συντονίστρια τη Σοφιάννα Θεοφάνους. Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει γράψει όπερες και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Ρόζας» του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Αν νιώθεις ποιητής, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.

Αλήθεια, τι ξέρεις για την ποίηση; Γνωρίζεις ότι πολλά ποιήματα έχουν γίνει τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά βιβλία;

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και «Οι περιπέτειες της Ρόζας» του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, ενός πολύ σπουδαίου ποιητή στις αρχές του περασμένου αιώνα που μπορεί να φαίνεται ότι είναι μακριά, αλλά δεν είναι.

Μέσα στα χρώματα και τις εποχές, η μικρή Ρόζα ακολουθεί την πεταλούδα της και μπαίνει σε διάφορες περιπέτειες φεύγοντας από τον χειμώνα και φτάνοντας στην δική της Άνοιξη.

Έτσι κι εμείς θα ακολουθήσουμε την δική μας πεταλούδα να δούμε πού θα μας βγάλει.

Με αφορμή το βιβλίο, θα δούμε τι είναι ποίηση και θα φτιάξουμε τραγούδια.

Σε περιμένουμε με τη δική σου πεταλούδα στις 19/03 στο Παιδικό Εργαστήρι της ΕΒΕ.

 

Ο συγγραφέας

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά γνώρισε τη ζωγραφική στο Παρίσι. Η ζωγραφική του φιλοξενείται σε γκαλερί, σε βιβλία, δίσκους βινυλίου, CD και αφίσες. Έχει ζωγραφίσει μουσικά θεάματα και έχει δημιουργήσει «κινούμενη ζωγραφική», ή αλλιώς κινούμενα σχέδια. Μερικές φορές γράφει και ζωγραφίζει δικά του βιβλία. Άλλες πάλι ζωγραφίζει βιβλία που έχουν γράψει άλλοι.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ρίτσο

Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα, ένα θεατρικό έργο και μελέτες. Τα έργα του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. 

Η συντονίστρια
Η Σοφιάννα Θεοφάνους γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού και στη συνέχεια 12 χρόνια ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και μετέπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Έχει γράψει δύο όπερες για παιδιά μετά από ανάθεση της Εθνικής  Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, καθώς και σκαλέτες για την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων και όταν δεν παίζει στο θέατρο, εικονογραφεί και κάνει οργάνωση παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2022 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1. Γράψε δύο στίχους που θα μπορούμε να τους κάνουμε τραγούδι που να έχει θέμα τις εποχές.

2. Φτιάξτε τη δική σας πεταλούδα και φέρτε τη μαζί σας στη Λέσχη Ανάγνωσης. 
 

Κυριακή 19/03
17.00-18.15 

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές 
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/03, στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο Οι περιπέτειες της Ρόζας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 29/01, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο

Περισσότερα

Δευτέρα 23/01, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Περισσότερα

Σάββατο 28/01, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού

Περισσότερα