Δημιουργικό για το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, Παραβάσεις

Τον Ιανουάριο οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζουν το ανατρεπτικό μυθιστόρημα της Ελφρίντε Γέλινεκ, Η πιανίστρια, με τη Μαρία Σκουλά και τον Ορφέα Αυγουστίδη να μεταμορφώνονται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καραντζά.

Οι Παραβάσεις συνεχίζουν την αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας, εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας, θεατρικές αξεπέραστες μορφές βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

«Άλλοτε πάλι χώνεται ανάμεσα στο πλήθος ανθρώπων μουντζουρωμένων από τη δουλειά, χτυπώντας με τη στενή άκρη του οργάνου, του βιολιού ή της πιο βαριάς βιόλας. Όταν το τραμ είναι γεμάτο, όπως στις έξι, μπορείς να σακατέψεις πολλούς ανθρώπους, ακόμα και με ένα σκούντημα. Θέλει να διδάξει στον κόσμο τον τρόμο και τη φρίκη».

 

Die Klavierspielerin/Η πιανίστρια

Στο μυθιστόρημα Die Klavierspielerin της Ελφρίντε Γέλινεκ, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Μίχαελ Χάνεκε με τον τίτλο «Η Δασκάλα του Πιάνου», η βραβευμένη με Νόμπελ Αυστριακή συγγραφέας καθρεφτίζει την αφανή βία της καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από την παθολογική σχέση μιας καταπιεστικής μητέρας με την υποταγμένη πιανίστα κόρη της, η Γέλινεκ διεισδύει χωρίς συναισθηματισμούς τόσο στη γυναικεία ψυχοσύνθεση όσο και στις υποκριτικές σχέσεις μιας μικροαστικής κοινωνίας, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο.

Η ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα φτάνει σε ασφυκτικά επίπεδα όταν εισβάλει στην ιστορία ο άνδρας - καταλύτης με τη μορφή ενός μαθητή πιάνου. Καθώς δασκάλα και μαθητής παρασύρονται σε έναν ιλιγγιώδη στρόβιλο, η Γέλινεκ ζωγραφίζει την εικόνα μιας γυναίκας που βυθίζεται στην ανεξέλεγκτη δύναμη της αυτοκαταστροφής.

Η γραφή της Γέλινεκ, αναλυτική και ταυτόχρονα αποσπασματική, φέρνει στο φως εναλλασσόμενα και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα και σκέψεις - φοβίες, φετίχ, φαντασιώσεις – και αποτυπώνει το συνειδησιακό υπόστρωμα του σύγχρονου ανθρώπου.

Σκηνοθετική επιμέλεια:
Δημήτρης Καραντζάς

Ερμηνεύουν:
Μαρία Σκουλά, Ορφέας Αυγουστίδης

Ηχητικό περιβάλλον:
Γιώργος Πούλιος

Η χρήση του μυθιστορήματος Η πιανίστρια, σε μετάφραση Μαριάννας Σταυροπούλου και Λευτέρη Αναγνώστου, γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Εκκρεμές.

 

Κυριακή 26/01 | 17.00

Για ηλικίες 18 ετών και άνω
Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Τιμή εισιτηρίου: 5€

*Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη 07/01 για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ (έως 50 θέσεις για Μέλη και καλεσμένο).

*Η προπώληση εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Τετάρτη 08/01. 

Σημεία προπώλησης:

- ηλεκτρονικά 
- ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services: www.ticketservices.gr
- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμείο ΕΛΣ)
- εκδοτήριο: Ticket Services (Πανεπιστημίου 39)
- τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 19/01, 21:00

Jazz Chronicles: Μπάμπης Παπαδόπουλος-Ακούστικ Σετ

Περισσότερα