Φωτογραφία για τη διάλεξη της Ines Weizman

Τον Ιανουάριο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen συνεχίζεται, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

 

Σκόνη και Δεδομένα: Ίχνη του Bauhaus στο πέρασμα 100 ετών

Η διάλεξη θα εξετάσει την ιστορία του Bauhaus στο πλαίσιο δύο εννοιών: dust και data, σκόνη και δεδομένα.

Ενώ η "σκόνη" θέτει στο προσκήνιο νέες προσεγγίσεις στην υλική ανάλυση αντικειμένων και αρχιτεκτονικών καταλοίπων, τα "δεδομένα" ορίζουν νέες προσεγγίσεις διαχείρισης της τεράστιας ποσότητας πληροφοριών που έχουν συσσωρευτεί στο πέρασμα των ετών.

Θα παρουσιαστούν, ακόμη, οι πολλαπλές ιστοριογραφίες του Bauhaus και το αφήγημα μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ιστορίας του μοντερνισμού στον οποίο εγγράφεται.

Η Ines Weizman αποκαλύπτει τις οπτικές περιθωριοποιημένων και εκτοπισμένων φωνών, φωνών που έχουν σιωπήσει ή διασκορπιστεί και δεν έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φωνές queer αρχιτεκτόνων, οι φωνές των (πολύ) λίγων γυναικών που δραστηριοποιήθηκαν στο Bauhaus και άλλων ανθρώπων από τον παγκόσμιο Νότο που φοίτησαν στη Σχολή ή επηρεάστηκαν από τις ιδέες της, καθώς και η πρόσληψη της Σχολής πέρα από το Σιδηρούν Παραπέτασμα του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ines Weizman διευθύνει το Ινστιτούτο Bauhaus για την Ιστορία και τη Θεωρία Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού και είναι καθηγήτρια Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Bauhaus της Βαϊμάρης. Είναι ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Αρχιτεκτονικής (Centre for Documentary Architecture, CDA).

 

Τετάρτη 15/01
19.00-20.30

Ελεύθερη είσοδος

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 12/01, 12:00

Εργαστήρια Bauhaus για οικογένειες: Αντικείμενα Bauhaus - Ασκήσεις υλικών

Περισσότερα

Παρασκευή 17/01, 17:00

Εργαστήρια Bauhaus για ενήλικες: Επιστροφή στο εργαστήριο

Περισσότερα

Τετάρτη 29/01, 18:30

ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Αναμετάδοση στο ΚΠΙΣΝ

Περισσότερα