Εικαστικό του Γ. Ψυχοπαίδη

Τον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η σειρά διαλέξεων που, με αφορμή την έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο ΚΠΙΣΝ, έθεσαν στο κέντρο μείζονες Έλληνες ποιητές και το έργο τους μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα ενός διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα.

 

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος για τον Ανδρέα Εμπειρίκο

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος ανατρέχει στην ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου και αναδεικνύει δύο διακριτούς άξονες που αποτυπώθηκαν στο έργο του ήδη από τη δεκαετία του 1930: αφενός, την πρακτική της αυτόματης γραφής, όπως ασκείται στη συλλογή Υψικάμινος, το υπερρεαλιστικό μανιφέστο στην ελληνική γλώσσα και αφετέρου, την ποιητική της επιθυμίας που έχει τις βάσεις της στην ψυχαναλυτική θεωρία.

Θα παρακολουθήσουμε πώς εξελίχθηκαν οι δύο αυτές πτυχές σε ένα έργο που διαμορφώθηκε τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες και δημοσιεύτηκε σταδιακά πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα διαπιστώσουμε το ουτοπικό πρόταγμα μιας γραφής ανατρεπτικής και, συνάμα, ερωτικής, που τόσο αριστοτεχνικά εκφράζεται μέσα από την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος είναι καθηγητής της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Τρίτη 21/01
19.00-21.00

Ελεύθερη Είσοδος

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δείτε ακόμα

Τετάρτη 09/10, 09:00

Γιάννης Ψυχοπαίδης: ΠΟΙΗΤΙΚΑ - Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση

Περισσότερα

Τετάρτη 08/01, 18:00

ΠΟΙΗΤΙΚΑ: Εργαστήριο Χαρακτικής - Με αφορμή την Κική Δημουλά

Περισσότερα

Τετάρτη 15/01, 19:00

Σκόνη και Δεδομένα: Ίχνη του Bauhaus στο πέρασμα 100 ετών

Περισσότερα