Εικαστικό με το πρώτο έργο του εικαστικού Αλέκου Λεβίδη για τις αναγνώσεις του "Τρελαντώνη" της Πηνελόπης Σ. Δέλτα
22 Μαΐου 2020

Της Μάρως Βασιλειάδου

 

Άκουσα την Αννα Κοκκίνου να διαβάζει μοναδικά τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού μετά μια βόλτα, από τις πολύ βιαστικές που κάναμε στην αρχή του περιορισμού μας κατ’ οίκον. Άκουσα την «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη να ζωντανεύει με τη φωνή του Μανώλη Μαυροματάκη ένα πρωινό σιδερώνοντας και γελούσα μόνη μου. Άκουσα τους «Ελαφροΐσκιωτους» στην ανάγνωση-ερμηνεία της Αμαλίας Μουτούση, και ξαφνικά ο λογοτεχνικός κόσμος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρήκε πάλι τον ρυθμό του εντός μου και έδιωξε τις αγωνίες.

Οι «Αναγνώσεις», αυτή η τόσο καλά επιμελημένη λογοτεχνική σειρά που το ΚΠΙΣΝ εγκαινίασε στις 15 Απριλίου από την πλατφόρμα του, έκανε παρέα σε πολλούς από εμάς τον τελευταίο δύσκολο μήνα. Και συνεχίζει. Καθώς περνάει ο καιρός οι ακροάσεις αυξάνονται, και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Μοσκώβ Σελήμ», που την πρώτη μέρα είχε 3.000 ακροάσεις και τώρα έχει ξεπεράσει τις 9.000. Συνολικά περισσότεροι από 21.000 χρήστες-ακροατές έχουν μοιραστεί έως τώρα αυτό το πρωτότυπο ακουστικό υλικό, που εμπλουτίζεται κάθε εβδομάδα.

Έτσι δημιουργείται σταδιακά μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με audio books, μοναδική στη χώρα για την ποιότητά της αλλά και την επιλογή των έργων της, η οποία έγινε με την ευγενική συνεργασία του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Περιλαμβάνει έως τώρα επτά κείμενα από την ελληνική πεζογραφία: έξι από αυτά απευθύνονται σε ενήλικες, το ένα στα παιδιά, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο οι μεγάλοι. Αλλωστε πρόκειται για το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη στην ανάγνωση σε 10 επεισόδια της Όλιας Λαζαρίδου, που έγινε ήδη επιτυχία με 26.361 ακροάσεις από τις 28/4 που «ανέβηκε» στην πλατφόρμα.

Από χθες στο snfcc.org ο Γιώργος Γάλλος διαβάζει έξι πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου, ενώ την επόμενη Τετάρτη ο Νίκος Κουρής θα «συναντηθεί» με την «Ιογενή πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Στην ενότητα του παιδικού βιβλίου προστίθεται στις 26/5 ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, τον οποίο θα διαβάσει ο Δημήτρης Πιατάς. Τη συνολική επιμέλεια των «Αναγνώσεων» έχει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Νίκος Μανωλόπουλος.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε ακόμα

30 Ιανουαρίου 2020

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μια τριετία επιτυχίας - 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019

Περισσότερα

14 Μαΐου 2020

Στο περιοδικό «Κ» | Ο πολιτισμός στο ύψος του

Περισσότερα