Εικαστικό με αφαιρετικά σχήμετα και το λογότυπο του Nostos Festival
12 Απριλίου 2022

SNF Nostos Health 23 & 24 Ιουνίου 2022 | Ανακοίνωση Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ):

 

Ανακαλύψτε το αναλυτικό πρόγραμμα του SNF Nostos Health, εδώ.

 

Δυο μέρες πλούσιες από εμπειρίες και έντονες στιγμές. Δυο μέρες, στην αρχή του καλοκαιριού, γεμάτες συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, ερωτήσεις, απαντήσεις(;), προβληματισμούς, προτάσεις. Αλλά και μουσική, διασκέδαση, αθλητισμό. Αυτό είναι το φετινό SNF Nostos, η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ένα μεστό διήμερο που φέτος επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό ανθρώπινο αγαθό: την υγεία. SNF Nostos Health.

Όλοι μαζί, στις 23-24 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα σημαντικά ζητήματα γύρω από την υγεία. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε πιο καθαρά. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να αναλύσουμε γιατί αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν τις αξεπέραστες αδυναμίες των συστημάτων υγείας (και όχι μόνο) ακόμα και των πιο προηγμένων χωρών. Να αναγνωρίσουμε τις ανισότητες στην πρόσβαση όχι μόνο σε εξελιγμένες συνθήκες περίθαλψης αλλά ακόμα και στις πιο βασικές. Να ανακαλύψουμε πώς η επιστήμη μπορεί να μας υποδείξει τα επόμενα βήματα μέσα από νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Και, φυσικά, να δούμε πώς θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αναπόφευκτα μαζί με όλους, και το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανία, και στις θλιβερές συνέπειες του πολέμου. Ελπίζουμε πως σύντομα οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν και θα μπει ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να παλεύουμε για το κοινό καλό. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάζουμε το SNF Nostos: Health. Να είναι μια εκδήλωση ορόσημο στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για μια υγεία ποιοτική και προσβάσιμη σε όλους.

Και φέτος τα απαραίτητα συστατικά του SNF Nostos αποτελούν ο αγώνας δρόμου SNF Nostos Run, το SNF Nostos Conference, και οι Διάλογοι του ΙΣΝ, καθώς και ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα διαδραστικών εγκαταστάσεων, δράσεων, εκθέσεων και συναυλιών. Όμως αυτή τη χρονιά όλα είναι διαφορετικά. Αλλά πάντα ουσιαστικά και συναρπαστικά.

SNF Nostos Run
Το SNF Nostos Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον βρίσκεται στην καρδιά του SNF Nostos, και όπως κάθε χρόνο, θα δώσει, στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, τον ρυθμό του διημέρου. Αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σχεδιάζουμε έναν αγώνα χωρίς περιορισμούς, χωρίς ειδικές συνθήκες. Στις 23 Ιουνίου -με αφορμή τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας- με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό το ΚΠΙΣΝ, θα τρέξουμε για καλό σκοπό, όσοι περισσότεροι μπορούμε, όλοι μαζί.

Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εγγραφές για τον αγώνα θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

SNF Nostos Conference
Αυτή τη χρονιά διοργανώνουμε ένα πολύ διαφορετικό SNF Nostos Conference. Με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development) και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από διαφορετικές θέσεις, χώρες και οπτικές, δημιουργούμε ένα ανοιχτό, δημιουργικό, διαδραστικό και δυναμικό διήμερο για όλους. Στην προσπάθειά μας αυτή, δημιουργήσαμε το SNF Nostos Youth Advisory Committee –μια ομάδα νέων ανθρώπων με τους οποίους αναπτύσσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία, και οι οποίοι συνεισφέρουν ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος του SNF Nostos Conference.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και τις βασικές αξίες που διέπουν όλα τα επιμέρους έργα της, όπως ενδεικτικά η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, η δύναμη της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και η εφαρμογή μιας ανοιχτής, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας κατά την ανάπτυξη των έργων. Μέσω των προσπαθειών της Πρωτοβουλίας, θα παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων – από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διεθνώς πρωτοπόρων δημόσιων νοσοκομείων, την ενδυνάμωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τη σημασία της ψυχικής υγείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η έκθεση A template for Future Hospitals με τις αρχιτεκτονικές μακέτες των νοσοκομείων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία και σχεδιάζονται από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop.

Θα αγγίξουμε, επίσης, σημαντικά θέματα όπως τη βιοηθική, την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα στην υγεία αλλά και τον ρόλο των ιατρών σε εμπόλεμες ζώνες, θέμα που αναδείχθηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα φέρουμε στην επιφάνεια όμως και λιγότερα γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά θέματα όπως τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας, τη ρομποτική, την επιστημονική δημοσιογραφία καθώς και το μέλλον της ιατρικής, μέσα από νέες τεχνολογίες.

Δεν αντιμετωπίζουμε την υγεία και τα μεμονωμένα, εκάστοτε θέματα που θα προσεγγίσουμε, ως συζητήσεις που ανοίγουν και ολοκληρώνονται σε μία αίθουσα. Η συζήτηση θα διευρύνεται και θα επεκτείνεται εκτός των χώρων που θα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις. Μέσα από παράλληλες δράσεις και διαδραστικές εκθέσεις, οι επισκέπτες, ως ενεργοί συμμετέχοντες, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικά παιχνίδια μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, να παρακολουθήσουν έναν διαφορετικό αγώνα μπάσκετ, να περιηγηθούν σε μία έκθεση του φωτογράφου Θοδωρή Νικολάου αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, να "ταξιδέψουν” σε έναν παγκόσμιο χάρτη με δεδομένα υγείας που υπογράφει το Johns Hopkins University.

Έχουμε καλέσει σημαντικές προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference. Για εμάς, όμως, όλοι πρέπει να είμαστε (συν)ομιλητές, να συμμετάσχουμε, να θέσουμε τις απόψεις μας, τις ερωτήσεις μας και τις προτάσεις μας. Αυτή τη χρονιά το SNF Nostos Conference έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να ακουστούν. Και, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, καθώς το μέλλον της υγείας πρέπει να τους αφορά.

Κάντε την εγγραφή σας στο SNF Nostos Conference εδώ.
Επιβεβαιωμένοι ομιλητές 

Διάλογοι του ΙΣΝ
Καθώς η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται απ’ όλους ως ένα μείζον θέμα της εποχής μας, με τους νέους ανθρώπους να παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς σε ψυχικά προβλήματα, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση με θέμα: Ψυχική Yγεία και Social Media. Η συζήτηση θα είναι, όπως πάντα, ανοιχτή σε όλους. Θα συμμετάσχουν influencers αλλά και followers -με χώρο για live reactions και comments- θίγοντας τον σύνθετο ρόλο των social media στην ψυχική υγεία μας, την εξάρτηση, τη διασύνδεση αλλά και την απομόνωση, το doomscrolling και το cyberbullying αλλά και την αλλαγή και κοινωνική δύναμη ενός #.

Τους Διαλόγους του ΙΣΝ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου,  Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «Διάλογοι του ΙΣΝ», και δημοσιογράφος.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Και φέτος, η σκηνή στο Ξέφωτο θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το βράδυ θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε σε ρυθμούς Reggae, Ska και Latin σε μια μεγάλη συναυλία των Locomondo.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η σκηνή του SNF Nostos θα υποδεχθεί ένα δυναμικό μουσικό line-up. Ο καλλιτέχνης-φαινόμενο Good Job Nicky θα ανοίξει τη βραδιά με τον ιδιαίτερο προσωπικό μουσικό ήχο και στιλ του. Θα ακολουθήσει ο Αυστραλός rapper Masked Wolf, που έχουμε γνωρίσει μέσα από την επιτυχία του «Astronaut in the Ocean», ο οποίος έρχεται να μας ταξιδέψει σε μια συναρπαστική μουσική εμπειρία, γεμάτη συναίσθημα αλλά και έντονες στιγμές hip hop μουσικής. Το line-up θα ολοκληρώσει η υποψήφια για Grammy, η μοναδική Jorja Smith, η οποία έχει μαγέψει τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο, από το ξεκίνημα της μουσικής της καριέρας, με τη δυναμική και συναρπαστική της φωνή.

Ύστερα από τις live συναυλίες, και τα δύο βράδια, η μουσική εμπειρία θα ολοκληρώνεται με dj sets γνωστών παραγωγών στην Αγορά, και το τελευταίο βράδυ θα συνοδευθούν από εντυπωσιακά laser projections πάνω στο εμβληματικό κτήριο του ΚΠΙΣΝ.

Οι νύχτες του SNF Nostos θα φωτιστούν και φέτος από το ένα φαντασμαγορικό drone show, ήδη από την παραμονή της έναρξης του φεστιβάλ, το οποίο –όπως και πέρσι, με το πρώτο τέτοιο show στην Ελλάδα- θα ζωντανέψει τον ουρανό πάνω από το ΚΠΙΣΝ μαγεύοντας τους επισκέπτες. (22-24/06)

Το αναλυτικό πρόγραμμα του SNF Nostos θα ανακοινωθεί σύντομα στο snfnostos.org.

SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
23 & 24 Ιουνίου 2022
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
SNF Nostos Run: 23 Ιουνίου
SNF Nostos Conference: 23 & 24 Ιουνίου
Διάλογοι του ΙΣΝ: 24 Ιουνίου

#SNFNostos #SNFNostosHealth

Δείτε ακόμα