Φωτογραφία από το εξώφυλλο του περιοδικού "Κ" της Καθημερινής που κάνει αφιέρωμα στη σειρά #snfccAtHome του ΚΠΙΣΝ
14 Μαΐου 2020

Το Σάββατο 16 Μαΐου, ο Δημήτρης Καμαρωτός μαζί με τη μεσόφωνο Άννα Παγκάλου θα εμφανιστούν live από την κορυφή του ενεργειακού στεγάστρου στο ΚΠΙΣΝ, την ώρα της δύσης, σε μια συμβολική εκδήλωση για τους νέους δρόμους που βρίσκει ο πολιτισμός για να συναντήσει το κοινό του στην εποχή της πανδημίας.

Από τον Φάρο μια κλιμακωτή σκάλα σε οδηγεί στα έγκατα του επίπεδου... κήτους.

Το «κήτος» δεν είναι κάποιο θηριώδες θηλαστικό της θάλασσας (και σίγουρα όχι του Σαρωνικού, τον οποίο έχεις προλάβει να αγναντέψεις λίγο νωρίτερα μέσα στη θριαμβευτική απογευματινή του ραστώνη), αλλά η περίκλειστη, αθέατη εγκατάσταση του ενεργειακού στεγάστρου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: μια τεχνολογική κιβωτός που κρύβει επιβλητικές δοκούς και πλήθος καλωδίων που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτής της μοναδικής περιβαλλοντικής κατασκευής. Μια ράμπα με ήπια κλίση κι ένα πορτάκι σε βγάζουν στο φως: στο σκληρό έδαφος της επιφάνειας του στεγάστρου, με τους 5.700 ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να παράγουν έως και 2,2 γιγαβατώρες ανά έτος, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ΚΠΙΣΝ. «Είναι σαν να περπατάς σε μια ιπτάμενη θάλασσα, με εκείνα τα απλωμένα, βουβά κύματα των ωκεανών», παρατηρεί εύστοχα ο Γιώργης Γερόλυμπος, ο διακεκριμένος φωτογράφος, που βρίσκεται εδώ για να φωτογραφίσει τον Δημήτρη Καμαρωτό με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση στο «Κ».

Για πρώτη φορά

Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαΐου, από αυτό το μοναδικό σημείο, και σε ύψος 47 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός μαζί με τη μεσόφωνο Άννα Παγκάλου θα εμφανιστούν live την ώρα της δύσης, σε μια κυριολεκτικά μοναδική εκδήλωση, καθώς ο χώρος του στεγάστρου ανοίγει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πόσω μάλλον για ένα μουσικό γεγονός. Πρόκειται για την πλέον, μέχρι τώρα, εντυπωσιακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του #snfccAtHome, μιας πυκνής διαδικτυακής ομπρέλας που έχει θέσει εδώ και λίγες εβδομάδες το ΚΠΙΣΝ στη διάθεση του κοινού ψηφιακά και η οποία περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων: από συναυλίες, διαλέξεις και αναγνώσεις σημαντικών ελληνικών κειμένων από μείζονες καλλιτέχνες μέχρι προγράμματα άθλησης και διαδικτυακά ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια. Η διαφορά από άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που φούντωσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε να κάνουμε με νέο περιεχόμενο, το οποίο παράγεται αυτές τις ημέρες αξιοποιώντας πολιτιστικό δυναμικό της χώρας, το οποίο βρέθηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κενό από κάθε άποψη.

Εντυπωσιακή απήχηση

Φωτογραφία: Μαρίζα Καψαμπέλη

«Η πανδημία του κορονοϊού στέρησε από τους επισκέπτες μας, που το 2019 έφθασαν τα 6,3 εκατομμύρια, τη δυνατότητα να έρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού και να παρακολουθούν τις εκατοντάδες εκδηλώσεις και δράσεις που οργανώναμε κάθε μήνα», λέει στο «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος. Και περιγράφει την κινητοποίηση που ακολούθησε: «Επεξεργαστήκαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διαδικτυακών εκδηλώσεων και δράσεων, ώστε να προσφέρουμε στο κοινό μας, όσο είναι δυνατόν, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αυτές, καθώς και την εμπειρία του ΚΠΙΣΝ, από το διαδίκτυο. Το πρόγραμμα αυτό ξεδιπλώνεται και την εβδομάδα που μας πέρασε παρουσιάστηκε στην πλήρη μορφή του, ενώ θα εμπλουτισθεί περαιτέρω. Η απήχησή του εντυπωσίασε και εμάς τους ίδιους. Από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, πάνω από 400.000 άνθρωποι την εβδομάδα παρακολουθούν στα διαδικτυακά μας κανάλια live εκδηλώσεις χωρίς κοινό και νέα προγράμματα με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δράσεις για το παιδί, την οικογένεια και την τρίτη ηλικία. «Για να δώσω ένα παράδειγμα της απήχησης», σημειώνει ο κ. Νίκος Μανωλόπουλος, «η σειρά “Η κυρία Ζωγραφιά Βλεφαρίδου” συγκεντρώνει πάνω από 140.000 προβολές κάθε εβδομάδα, ενώ τη διάλεξη “Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον κορoνοϊό” παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 100.000 άνθρωποι. Και αναμένουμε πολύ υψηλούς αριθμούς για τις live συναυλίες που ακολουθούν». Και υπογραμμίζει: «Είχαμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό χάρη στη μεγάλη δωρεά προγραμματισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στο ΙΣΝ και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του, Ανδρέα Δρακόπουλο».

Σαν «ακυβέρνητο μπαλκόνι»

Φωτογραφία: Μαρίζα Καψαμπέλη

Είναι απολύτως φυσικό την προσοχή του ευρύτερου κοινού να προσελκύει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και πιο συγκεκριμένα οι live συναυλίες. Χθες ήταν η Δήμητρα Γαλάνη από τον Φάρο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις του Theodore και του Σταύρου Λάντσια. Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Καμαρωτό τι να περιμένουμε από τη συναυλία του ερχόμενου Σαββάτου στην κορυφή του ενεργειακού στεγάστρου. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι, μαζί με τη σολίστ, περφόρμερ φωνής Άννα Παγκάλου, θα παρουσιάσουν σε πρώτη ζωντανή διαδικτυακή εκτέλεση ένα έργο που φέρνει τη μουσική μαζί με τη μνήμη ήχων από τα τοπία της πόλης. Εκεί πάνω, «σε ένα ακυβέρνητο μπαλκόνι» (όπως το αποκαλεί ο ίδιος), συντροφιά με τους στίχους της Κικής Δημουλά από το ποίημά της «Μια μετέωρη κυρία». Ο λόγος στον ίδιο τον συνθέτη: «Κάθε φορά που ξεκινάω να φτιάξω μια μουσική, αυτό που με γεμίζει με ενέργεια και μερικές φορές με ενθουσιασμό είναι η συνθήκη, που η στιγμή, ο τόπος, οι άνθρωποι την κάνουν μοναδική. Στο πιο ψηλό σημείο του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πάνω στο ενεργειακό στέγαστρο, βρέθηκα υπερυψωμένος, πραγματικά μεταξύ ουρανού και γης, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ήμουν εκεί τις μέρες που με μοναδικό και απροετοίμαστο τρόπο όλα άλλαξαν. Οι ήχοι της πόλης, ο αέρας, η κίνηση των πλοίων, ακόμα και οι συνήθειες των πουλιών που πλησιάζουν την πόλη συνέθεσαν μια στιγμή μοναδική». Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αφουγκραστούμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας σε λίγες μόνο ημέρες από σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε ακόμα

Σάββατο 16/05, 20:00

#snfccAtHome music Μετέωρη: Δημήτρης Καμαρωτός – Άννα Παγκάλου στην κορυφή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Περισσότερα