Εικαστικό για τη σχολική δραστηριότητα Η μαθητική Αγορά του ΚΠΙΣΝ

Για μαθητές Λυκείου

 

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano δανείστηκε την αρχαιοελληνική έννοια της Αγοράς ως χώρο συνάθροισης στον οποίο μπορεί κάθε άτομο να νιώσει μέλος μιας κοινότητας, και τη μετουσίωσε στο ΚΠΙΣΝ. H Αγορά του ΚΠΙΣΝ είναι ενας τόπος ανοιχτός, χώρος συνάθροισης, διάδρασης και αυθεντικής εμπειρίας.

Ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μεταφέρει αυτή την εμπειρία της διάδρασης, συνεργασίας και της ανοιχτής συζήτησης στους μαθητές του Λυκείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους μέσα από 4 διαφορετικές θεματικές.  

  • Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία
  • Ο ψηφιακός μου εαυτός σήμερα και στο μέλλον
  • Πειραματίζομαι και συνθέτω με αφορμή το Hip – Hop
  • Πειραματίζομαι και δημιουργώ το δικό μου έντυπο

Τα εργαστήρια έχουν δομή είτε ανοικτής συζήτησης, είτε εργαστηρίου.

Κάντε κράτηση εδώ

 

Αναλυτικά οι θεματικές των συζητήσεων:

  • Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

 

  • Ο ψηφιακός μου εαυτός σήμερα και στο μέλλον 

Το διαδίκτυο είναι ένας απέραντος κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες αλλά, ταυτόχρονα, κρύβει και παγίδες. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, συζήτηση, βίντεο, παιχνίδια και βιωματικές δράσεις οι μαθητές ενημερώνονται για τους κινδύνους, εντοπίζουν τα λάθη που κάνουν κατά τη διαδικτυακή ενασχόλησή τους και μαθαίνουν να πλοηγούνται με ασφάλεια, να αναζητούν ποιοτικό περιεχόμενο και να «χτίζουν» ένα σωστό διαδικτυακό αποτύπωμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στις παγίδες που κρύβει η online επικοινωνία.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)

 

  • Πειραματίζομαι και συνθέτω με αφορμή το Hip Hop  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση με τη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης από εφήβους, χωρίς πρότερη σχέση με αυτήν.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εμψυχωτή μουσικού, περνούν ένα δημιουργικό δίωρο στα μουσικά στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για να συνθέσουν τη δική τους μουσική.

Ανακαλύπτουν την ιστορία της Hip Hop μουσικής και των επιρροών της και πειραματίζονται με τις βασικές έννοιες της μουσικής. Η σχολική ομάδα θα ασχοληθεί με τη διαδικασία σύνθεσης και παραγωγής ενός μουσικού κομματιού (δόμηση, ενορχήστρωση, ηχογράφηση, ηχοληψία και παραγωγή) με αποτέλεσμα το δικό τους μοναδικό και συλλογικό έργο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Jeff Gonzalez, μουσικός

*Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

 

  • Πειραματίζομαι και εκδίδω το δικό μου artbook

Οι μαθητές αναλαμβάνουν τη διαδικασία παραγωγής μιας αυτοτελούς έκδοσης (one shot zine) εν είδει artbook. Το βασικό περιεχόμενο του artbook θα είναι η ταυτότητα του κάθε μαθητή ως άτομο αλλά και η  συλλογική ταυτότητα των εφήβων του 2020. Και όταν λέμε ταυτότητα, εννοούμε τη φαντασιακή προβολή του εαυτού στο παρόν, που στη δική μας περίπτωση γίνεται με εικαστικούς όρους.

Who am I? Το ερώτημα που θα κληθούν οι μαθητές να απαντήσουν μέσα από τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις, θα είναι το "ποιος είμαι;" ή καλύτερα το "ποιος νιώθω ότι είμαι;"

Αξιοποιώντας κυρίως αναλογικά μέσα και αρχειακό υλικό από το ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές διαχειρίζονται με πειραματική διάθεση τρόπους παρουσίασης προσωπικών, αλλά και ομαδικών αφηγήσεων. Έρχονται σε επαφή με τεχνικές στησίματος ενός χειροποίητου zine, με διαφορετικές τεχνικές τυπώματος καθώς και με τους βασικότερους τρόπους βιβλιοδεσίας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art/ Γιώργος Ρυμενίδης, designer

 

Θεματική: 
Εκπαιδευτική βαθμίδα: