Φωτογραφία από πειράματα μαθητών στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Βιώσιμος Πλανήτης"

Το σχολικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, Βιώσιμος Πλανήτης, μας μεταφέρει διαδικτυακά, στον κόσμο του πειράματος, της έρευνας και αργότερα των κατασκευών.

Στόχος είναι να ανακαλύψουμε, μέσα από το παιχνίδι, πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα, την εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και πώς οι αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού βρίσκουν εφαρμογή στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Μέρος 1ο: Πολύχρωμο ηφαίστειο

Στο πρώτο πείραμα, το οποίο είναι και το αγαπημένο πείραμα των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει το σχολικό πρόγραμμα, μαθαίνουμε για την παραγωγή ενός από τα σημαντικότερα αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα. Εφαρμόζοντας τις αρχές της χημείας θα φτιάξουμε με απλά υλικά, που όλοι έχουμε σπίτι μας, χρωματιστά ηφαίστεια που δημιουργούνται από διοξείδιο του άνθρακα.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ιωάννης Κωλέτσης, Φυσικός – Μετεωρολόγος, Αικατερίνη Βλάχου, Χημικός, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δείτε το βίντεο: 

//

Μέρος 2ο: H «αναρρίχηση» του νερού

Μέσω του δεύτερου πειράματος, θα δούμε μία λιγότερο γνωστή κίνηση του νερού... μια κίνηση προς τα πάνω! Το νερό μπορεί να αναρριχάται, μέσα από μικροσκοπικά σωληνάκια (τριχοειδή αγγεία) και να φτάνει έτσι στις ρίζες των φυτών.

Γνωρίζεις, πως αν ποτίζουμε τα φυτά υπογείως, μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση νερού και να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας; Στο ΚΠΙΣΝ, μέσω της μεθόδου της στάγδην άρδευσης και του ορθολογισμού της χρήσης του νερού, εξοικονομήθηκε νερό για άρδευση κατά 23%.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ελισάβετ Γαλανάκη, Φυσικός – Μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δείτε το βίντεο: 

//

Μέρος 3ο: Tο αθώο «πλαστικό»

Το αγαπημένο εργαστήριο ανακύκλωσης επιστρέφει στο #snfccAtHome, φτιάχνοντας οικολογική τρίλιζα με το πιο αθώο «πλαστικό»! Η δραστηριότητα αποτελεί μία εφαρμογή της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας... στην κουζίνα μας. Για παράδειγμα, αν δεν προλάβουμε να καταναλώσουμε το γάλα και λήξει, δεν πετάμε τη συσκευασία του γιατί μπορούμε να τη μεταποιήσουμε σε αθώο «πλαστικό»!

Δες πώς θα φτιάξεις και εσύ τις δικές σου αθώες «πλαστικές» δημιουργίες!

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Δρ Κική Μακρή, Γεωλόγος, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε το βίντεο:

 

Ακόμα περισσότερα πειράματα έρχονται σύντομα!

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Θεματική: