Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Η γιαγιά μου η κλέφτρα - Εικόνα

Τον Μάιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση.  Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Η γιαγιά μου η κλέφτρα» του  Ντέιβιντ Ουάλιαμς από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο
Ο Μπεν είναι ένα μάλλον ιδιόρρυθμο εντεκάχρονο αγόρι που ονειρεύεται να γίνει υδραυλικός, παρά την αντίθετη επιθυμία των φορτικών γονιών του που ονειρεύονται να τον δουν επαγγελματία χορευτή. 
Κάθε Παρασκευή οι γονείς του τον στέλνουν στη γιαγιά του, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να περνάνε χρόνο μόνοι τους και να μπορούν να παρακολουθούν ανενόχλητοι ένα χορευτικό σόου στην τηλεόραση. 
Ο Μπεν, όμως, μισεί να περνά χρόνο με τη γιαγιά του. Η καημένη η γιαγιά είναι μάλλον βαρετή: είναι μια τυπική ηλικιωμένη κυρία με άσπρα μαλλιά και ψεύτικα δόντια, που δυστυχώς μυρίζει λάχανο – αφού τρώει συνεχώς λαχανόσουπα. Το μόνο που της αρέσει είναι να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα και να παίζει σκραμπλ με τον Μπεν. 
Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν ο Μπεν μαθαίνει ότι η γιαγιά του ήταν μια διάσημη κλέφτρα κοσμημάτων διεθνούς βεληνεκούς και ότι μάλιστα ήταν όνειρό της να κλέψει τα  κοσμήματα του Στέμματος! Και κάπως έτσι ο Μπεν θα βρεθεί να συμμαχεί με τη γιαγιά του σε μια νέα της περιπέτεια! 
Αν σου αρέσουν τα γενναία και διαφορετικά παιδιά, αν σου αρέσουν οι αληθινές ιστορίες με μπόλικη φαντασία και χιούμορ, τότε διάβασε αυτό το βιβλίο κι έλα να συζητήσουμε μαζί για οικογενειακούς δεσμούς, για το πώς ήταν οι μεγάλοι όταν ήταν μικροί, αλλά και για τη δύναμη που έχουν οι απλές πράξεις μας να φέρνουν χαρά στη ζωή των άλλων. 

Ο συγγραφέας
Ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς είναι Άγγλος κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας και τηλεοπτική περσόνα. Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου το 1971 στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρει με τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή του Τζούλι. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (1989-1992) και αποφοίτησε με Bachelor of Arts (Drama). 
 Η τηλεοπτική του καριέρα ξεκίνησε το 1999 και λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να γίνεται διάσημος μέσα από κωμικές τηλεοπτικές εκπομπές. 
Το 2008 ξεκίνησε να γράφει βιβλία για παιδιά, τόσο εικονογραφημένες ιστορίες όσο και μυθιστορήματα. Κάποια από τα βιβλία του έγιναν ταινίες σε παραγωγή του BBC. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 53 γλώσσες έχοντας πουλήσει πάνω από 37 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. 
Έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο ανερχόμενος συγγραφέας για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την στιγμή» και το λογοτεχνικό του ύφος συγκρίνεται συχνά με αυτό του Ρόαλντ Νταλ. 
 

Η συντονίστρια: Αγγελική Δαρλάση 

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Είναι η ελληνίδα υποψήφια συγγραφέας για το «Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024» μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθεατρικές παραστάσεις – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022) και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς  Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
- Σκέψου για τη δική σου σχέση με τη γιαγιά ή τον παππού σου ή με κάποιο άλλο ηλικιωμένο κοντινό σου πρόσωπο. Πώς θα την περιέγραφες;
- Έχεις σκεφτεί ποτέ για τη «μυστική» ζωή των κοντινών σου ηλικιωμένων προσώπων όταν ήταν νέα; Σου έχουν πει κάτι για εκείνη την περίοδο της νεότητάς τους, κάτι που ποτέ δε θα το φανταζόσουν γι’ αυτά; Αν όχι, μήπως θα ήθελες να τα ρωτήσεις με την ευκαιρία;
- Ποια περιπέτεια θα μπορούσες να φανταστείς με πρωταγωνιστή κάποιο γνωστό σου ηλικιωμένο άτομο;  
 

Σάββατο 25/05, 18.00-19.30

Μεσογειακός Κήπος
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/05 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα