Κύπελλο Σπύρου Λούη - Εικόνα

Το Ασηµένιο Κύπελλο που εµπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεµήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, εκτίθεται µόνιµα στο ΚΠΙΣΝ.

Το ιστορικό κειµήλιο αγοράστηκε από το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος σε δηµοπρασία του οίκου Christie’s όταν διατέθηκε προς πώληση από τον εγγονό του δροµέα. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άµεση δέσµευση του Ιδρύµατος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το µοιραστεί µε όλους, εκθέτοντάς το µόνιµα στο ΚΠIΣΝ µετά την ολοκλήρωσή του. Έως τότε, περισσότεροι από 3.500.000 επισκέπτες είχαν ήδη την ευκαιρία να δουν το Κύπελλο από κοντά, κατά τη φιλοξενία του στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Ολυµπιακό Μουσείο στη Λωζάνη.

 

Με αφορμή την  Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στις 12 Μαρτίου 2020, το Κύπελλο Σπύρου Λούη θα εκτίθεται από τις 03/03 έως τις 04/04 στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Επιπλέον, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός από το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Münster και η παράδοση στην Ελληνική Πολιτεία του μελανόμορφου σκύφου του 6ου αι. π. Χ., που απεικονίζει παράσταση αγώνα δρόμου και είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη. Πρόκειται, επομένως, για μια εξαιρετική ευκαιρία να εκτεθούν μαζί τα δύο εκθέματα στο Μουσείο.

Για το διάστημα 03/03 – 04/04, οι επισκέπτες/επισκέπτριες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ολόγραμμα του Κυπέλλου Σπύρου Λούη στο ΚΠΙΣΝ.

Δευτέρα-Κυριακή | 06.00-00.00

ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΠΙΣΝ