Επαναπροσδιορίζοντας τον δημόσιο χώρο

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση της περιοχής της Καλλιθέας και του φαληρικού μετώπου, δίνοντας ζωή σε έναν χώρο που παρέμενε απαξιωμένος για πολλά χρόνια.

Το ύφος και η ποιότητα των δράσεων που οργανώνονται, υλοποιούνται και φιλοξενούνται, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα άτομα και η καθημερινή φροντίδα των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ και των συνεργατών του, έχουν καταστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σημείο αναφοράς για την Αθήνα, και κατ' επέκταση συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου. 

Στο ΚΠΙΣΝ όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα χωρίς αποκλεισμό και ενθαρρύνονται να αλληλεπιδράσουν με τον χώρο αλλά και μεταξύ τους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, αναπτύσσοντας έτσι μια αμοιβαία σχέση αλληλοσεβασμού.

Περισσότερα για τη δραστηριότητά μας

Αρχιτεκτονικό τοπόσημο

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία.

Το ΚΠΙΣΝ έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Διεθνούς Αριστείας 2018 (Award for International Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA).

Περισσότερα για την αρχιτεκτονική

Κόμβος Βιωσιμότητας

Από τη σύλληψη κιόλας της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στόχο. Σε ολόκληρο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η επιταγή για βιωσιμότητα αντανακλάται παντού και αναδύεται ως ένα νέο πρότυπο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών.

Περισσότερα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ένας χώρος φιλόξενος χωρίς αποκλεισμούς

Το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί ώστε όλα τα άτομα να αισθάνονται ευπρόσδεκτα. Κάθε του εσωτερικό και εξωτερικό σημείο είναι προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία, ενώ υλοποιούνται και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ παιδιών με και χωρίς αναπηρία. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί επίσης σε άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία μπορεί να έχουν μειωμένη κινητικότητα.

Περισσότερα για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στο ΚΠΙΣΝ

Κοινωνική Υπευθυνότητα

Το ΚΠΙΣΝ επέλεξε από την αρχή της λειτουργίας του να αποτελέσει υπεύθυνο κοινωνικό εταίρο διατηρώντας απευθείας επαφή με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στηρίζοντάς τες. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον οργανισμό Special Olympics, το Athens Pride, το Social Fashion Factory, το El Sistema Greece, το περιοδικό δρόμου Σχεδία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διεθνής Προορισμός

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ έγινε πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για την Αθήνα, προσελκύοντας τουρίστες και τουρίστριες από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και σημαντικές προσωπικότητες, καθώς και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων μέσων διεθνώς.

Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΟΤ, το Marketing Greece, ο δήμος Αθηναίων και άλλοι, οργανώθηκαν επισκέψεις πολλών ΜΜΕ του εξωτερικού.

Διακρίσεις

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την εποχή της κατασκευής του κιόλας, έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στο πεδίο του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος. 

Περισσότερα για τις διακρίσεις

O ρόλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €641 εκατομμύρια ($773 εκατομμύρια).

Περισσότερα για το ΙΣΝ