Απολογισμός 2018

Έπειτα από τα τρία εκατομμύρια επισκέψεις το 2017, αριθμό που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε πρόβλεψη, η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίστηκε και το 2018. Σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί ως ο βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης, καθώς και κορυφαίος προορισμός πολιτισμού της Αττικής, ενώ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον βασικό μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας.

Πάνω στις βάσεις που έθεσε το 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενίσχυσε το 2018 τον ρόλο του ως παραγωγού και προορισμού πολιτισμού, διευρύνοντας το φάσμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον προγραμματισμό του και εγκαινιάζοντας σημαντικές συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2018.

Φωτογραφία από το εξώφυλλο του Απολογισμού 2018

 

Απολογισμός 2017

Το ΚΠΙΣΝ είναι ο μόνος πολιτιστικός οργανισμός στη χώρα που δημοσιεύει δύο απολογισμούς, και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του. Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2017.

Φωτογραφία - Έντυπο με τον Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017

 

Περιβαλλοντικός Απολογισμός 2017

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τον απολογισμό βιωσιμότητας για το 2017, με τίτλο Κόμβος Βιωσιμότητας, τον πρώτο που εκδίδεται από ελληνικό πολιτιστικό οργανισμό αυτής της κλίμακας.

Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος: Από το μεγάλο Ενεργειακό Στέγαστρο στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέχρι το μητροπολιτικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η βιωσιμότητα αναδεικνύεται σε πρότυπό κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών, μια προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί διεθνώς με την Πλατινένια πιστοποίηση LEED που έχει λάβει το ΚΠΙΣΝ ως πράσινο κτίριο.

Για το ΚΠΙΣΝ, το 2017 ήταν μια χρονιά πλούσια σε εμπειρίες και επιτυχίες. Ήταν η χρονιά κατά την οποία τέθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε, ενώ η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρισκόταν και αυτή σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το ΚΠΙΣΝ δέχθηκε περισσότερες από 3 εκατομμύρια επισκέψεις και φιλοξένησε 3.500 δωρεάν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πώς ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει τόσο έντονη δραστηριότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει περιβαλλοντικά βιώσιμος;

Οι απαντήσεις σε αυτό ακριβώς το ερώτημα σε συνδυασμό με τα πρώτα περιβαλλοντικά αποτελέσματα αποτυπώνονται και παρουσιάζονται στον απολογισμό του 2017, ο οποίος έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο για τον δημόσιο χώρο, τη σχέση του με τους πολίτες και τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών στη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων.

Ο απολογισμός περιγράφει τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΚΠΙΣΝ πράσινο κτίριο, αναλύει τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο οργανισμός την περασμένη χρονιά και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους το ΚΠΙΣΝ συμπλέει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που εκτείνονται από προαγωγή της καλής υγείας και ευημερίας, μέχρι θέματα όπως η ανισότητα, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, και η ισότητα των φύλων.

Φωτογραφία - Έντυπο με τον Περιβαλλοντικό Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017