λογότυπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2,6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €641 εκατομμύρια ($773 εκατομμύρια). 

Επιπλέον, το ΙΣΝ συνεχίζει να στηρίζει το Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ. Το Πρόγραμμα Μελών εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016, με την εγγραφή περίπου 42.000 Μελών, η συνδρομή των οποίων καλύφθηκε από την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ.

Από το 2017 έως το 2022, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είχε την χαρά να προσφέρει τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε νέες και νέους από 18 έως 35 ετών, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων. Στόχος της δωρεάς και του εν λόγω προγράμματος ήταν να συμβάλει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη νέα γενιά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022, έχοντας υποδεχθεί παραπάνω από 900 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες σε 11 κύκλους του προγράμματος πρακτικής άσκησης στην ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ).

Στο εξής, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την αίτησή τους στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο οποίο περιλαμβάνονται θέσεις απασχόλησης στο ΚΠΙΣΝ (ΚΠΙΣΝ Μ.Α.Ε., ΕΒΕ, ΕΛΣ). Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

 

Εκδηλώσεις του ΙΣΝ στο ΚΠΙΣΝ
 

SNF NOSTOS
 

Το SNF Nostos (μέχρι πρότινος γνωστό ως Summer Nostos Festival) είναι ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές φεστιβάλ γεμάτο τέχνη, συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, μουσική, χορό, παραστάσεις, διασκέδαση, προβληματισμό και αθλητισμό, για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η χαρακτηριστική ταυτότητα του SNF Nostos γύρω από την οποία ξεδιπλώνεται το ετήσιο πρόγραμμά του αποτελεί μια σύνθεση του καλλιτεχνικού του προγράμματος με αγαπημένους δημιουργούς της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, του SNF Nostos Conference με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών, του βραδινού αγώνα SNF Nostos RUN, καθώς και των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ σε συνεργασία με το SNF Agora Institute του Johns Hopkins University.

Το SNF Nostos δίνει κάθε καλοκαίρι ραντεβού μαζί μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το ΚΠΙΣΝ, ως ανοιχτός δημόσιος χώρος που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες ανθρώπους, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης για να μοιραστούμε μαζί εμπειρίες και να δημιουργήσουμε κοινές αναμνήσεις που θα νοσταλγούμε μέχρι και το επόμενο, καλοκαιρινό SNF Nostos.

Το SNF Nostos διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

SNF NOSTOS CONFERENCE

Τα τελευταία εννέα χρόνια, το SNF Nostos Conference έχει συγκεντρώσει ορισμένους από τους καλύτερους στοχαστές, ηγέτες, καλλιτέχνες, εικονοκλάστες και οραματιστές από όλον τον κόσμο, προκειμένου να διερευνήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας και της κοινωνίας. Το SNF Nostos Conference επιδιώκει να διερευνήσει και να εμβαθύνει τη συλλογική μας κατανόηση θεμελιωδών θεμάτων και να ανεβάσει το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου.

Από το 2016, το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το ΚΠΙΣΝ είναι ένα φιλόδοξο έργο που οραματίζεται εκ νέου την ουσία ενός πραγματικά δημόσιου χώρου, και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα.

 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Η μηνιαία σειρά συζητήσεων Διάλογοι αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με σκοπό την ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών, την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης και δράσης, καθώς και την προώθηση και προάσπιση του δημόσιου διαλόγου πέρα από γεωγραφικά όρια. Οι Διάλογοι δίνουν ραντεβού, κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, για να φωτίσουν ερωτήματα, προβληματισμούς, ανησυχίες, εξελίξεις, διαφορετικές πτυχές, νέα δεδομένα, ανθρώπους, έργα και ιδέες.

Παρουσιάζονται με μια ευέλικτη, ακόμη και διαφορετική κάθε φορά μορφή, βάσει της εκάστοτε θεματικής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πάνελ, συζητήσεις και παρουσιάσεις. Οι Διάλογοι είναι ελεύθεροι για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή. Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, στο snfdialogues.org, όπου βρίσκεται διαθέσιμο, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο της.

Οι Διάλογοι έχουν ενταχθεί στον πυλώνα δράσης «Inside the Box» του iMEdD, με στόχο τον εμπλουτισμό τους μέσα από τη δημοσιογραφική ταυτότητα του Οργανισμού. Ο πυλώνας Inside the Box έχει αποστολή τη διάχυση ιδεών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αλλά και τη στρατηγική καθοδήγηση και υλοποίηση έργων που αφορούν στις δράσεις του ΙΣΝ.

Τους Διαλόγους επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

 

SNF RUN

Οι αγώνες δρόμου SNF RUN πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΑ). To SNF RUN δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά θέτει ως στόχο την επιβράβευση της συμμετοχής, της προσπάθειας και την ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας.