Reading Club: Children’s Book | Blue Planet - Εικόνα

Τον Αύγουστο οι μικροί βιβλιόφιλοι της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού διαβάζουν το βιβλίο «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη» του Αντρί Σνερ Μάγκνασον. 

Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, δίνουν ραντεβού με τη συντονίστρια της Λέσχης, Άρτεμη  Μάνου, στο Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Μακριά στο διάστηµα, σ’ έναν άλλο γαλαξία, υπάρχει ένας γαλάζιος πλανήτης που κατοικείται µόνο από παιδιά απολύτως ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν! Κάποια µέρα όμως, εµφανίζεται στον πλανήτη τους ο µυστηριώδης Γκλαµ που τους υπόσχεται ότι µπορεί να πραγµατοποιήσει κάθε ευχή τους, όπως για παράδειγμα την ευχή να μπορούνε να πετάνε. Κι όχι μόνο αυτό αλλά είναι ικανός να καταργήσει και τη νύχτα για να μη χρειάζεται να κοιμούνται και συνεχίζουν... να πετάνε. Μόνο που για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να δώσουν κάποιο αντάλλαγμα...

Εσύ ως πού θα έφτανες για να πραγματοποιήσεις τα πιο τρελά σου όνειρα; Για να μάθεις να πετάς; Για να ξεφορτωθείς μια για πάντα τις βροχερές μέρες; Για να κοιμάσαι όποτε θέλεις και να τρως ό,τι θέλεις; Αλήθεια, τι θα έδινες για αντάλλαγμα;

Με το βιβλίο του Αυγούστου, ένα οικολογικό παραμύθι όπως το έχουν χαρακτηρίσει, επιχειρούμε να ταξιδέψουμε σε ένα μακρινό τόπο, ένα φανταστικό πλανήτη, να τον γνωρίσουμε, να ζήσουμε για λίγο εκεί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του! Και ίσως μέσα από αυτό το ταξίδι μάθουμε κάτι για εμάς και για το δικό μας πλανήτη! 

Ο συγγραφέας
O Αντρί Σνερ Μάγκνασον γεννήθηκε στο 1973 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Σπούδασε λογοτεχνία και έχει γράψει διηγήµατα, ποιήµατα, νουβέλες και θεατρικά έργα. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά, καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε περισσότερες από 30 χώρες κι έχουν λάβει πληθώρα διακρίσεων. Το βιβλίο του  Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη απέσπασε πολλά και σηµαντικά βραβεία. Ήταν το πρώτο παιδικό βιβλίο που έλαβε το Ισλανδικό Λογοτεχνικό Βραβείο και μεταφράστηκε ή παίχτηκε ως θεατρικό έργο σε 30 χώρες.

Το βιβλίο του Τιμακιστάν–Το σεντούκι του χρόνου βραβεύτηκε επίσης με το ίδιο βραβείο, καθώς και με το Βραβείο Βιβλιοπωλών για το 2013. Το βιβλίο του LoveStar βραβεύτηκε με το βραβείο Philip K. Dick το 2013 και με το Grand Prix de l’Imaginaire στη Γαλλία το 2016. Έχει έντονη πολιτική και ακτιβιστική δράση ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων. Ζει στο Ρέικιαβικ.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με την ποπ σταρ Bjork, για να δοθεί διεθνής προσοχή στο θέμα της καταστροφής των ισλανδικών υψιπέδων. Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η Bjork είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός εθνικού πάρκου που θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Τιμακιστάν–Το σεντούκι του χρόνου και το παιδικό μυθιστόρημά του Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη.

Η συντονίστρια
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις... μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1) Ζωγράφισε με τη μορφή κόμικ τις έξι πιο σημαντικές, κατά τη γνώμη σου, στιγμές του βιβλίου. 

2) Σου θυμίζει ο γαλάζιος πλανήτης και η ιστορία των παιδιών κάτι από το δικό μας πλανήτη; Γράψε μερικές γραμμές για αυτό.

3) Τι πιστεύεις ότι χρειάζονταν τελικά τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη για να είναι ευτυχισμένα;

Πέμπτη 1/09 | 19.00
Μεσογειακός Κήπος 

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 10 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 01/08, στις 12.00

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το βιβλίο Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη, του Αντρί Σνερ Μάγκνασον, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 27/03, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;

Περισσότερα

Κυριακή 26/03, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η πέμπτη πόλη των Δωριέων

Περισσότερα