Reading Club: Teenage Literature | Chrysanthi Tsiambali, Rosa Parks: For a Place in the World - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο της Χρυσάνθη Τσιαμπαλή. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Όσο η Ρόζα Παρκς μεγαλώνει στην Αλαμπάμα με τη μητέρα της και τους παππούδες της ακούει συνεχώς μια φράση: «κρατηθείτε μακριά από τα λευκά παιδιά».

Τα λευκά παιδιά μπορούν να μιλάνε όσο άσχημα θέλουν στα μαύρα, τα μαύρα όχι. Θέλει να μορφωθεί, γιατί έτσι θ’ αλλάξει τη ζωή της.

Πρέπει να προσέχει πως ζει η Ρόζα.

Ζει σε έναν κόσμο σκληρό και άδικο, γεμάτο απαγορεύσεις για τους Αφροαμερικανούς. Σ’ έναν κόσμο όπου διαχωρίζονται οι θέσεις των λεωφορείων, οι τουαλέτες, τα ασανσέρ, οι βιβλιοθήκες, ακόμα και οι δημόσιες βρύσες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Αφροαμερικάνοι.

Όταν το 1955, μέσα στο λεωφορείο, αρνείται να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

Αυτή η άρνησή της είναι μια αρχή, ο επίμονος αγώνας της για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών θα κρατήσει μια ζωή.

Η συγγραφέας: 

Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τις εκδόσεις  Ψυχογιός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Τα καμώματα της Χρυσαφένιας μπαλίτσας, Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το 2009), Ο Βασίλης και οι θυμωμένες ζωγραφιές κ.ά.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 29/01
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 04/01, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή, Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 27/11, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Bαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα