Λέσχη Ανάγνωσης: Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου - Εικόνα

Για τον Σεπτέμβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, διαβάζει ένα βιβλίο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή: την Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου, του Στρατή Δούκα.

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στο Μεσογειακό Κήπο για να μοιραστούν εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα. 

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom. 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Σεπτεμβρίου:

Ένας Έλληνας στρατιώτης συλλαμβάνεται κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι οδηγείται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι κακουχίες, τα δεινά, η φυσική και ηθική ταλαιπωρία του θα καταγραφούν από το Στρατή Δούκα σε μία από τις πιο συγκινητικές και αιχμηρές διηγήσεις για τη Μικρασία, βασισμένη στην πραγματική ιστορία του τουρκόφωνου πρόσφυγα Νικόλα Κοζάκογλου από την Κατερίνη. Ένα έργο που βρίσκεται σε άμεσο διάλογο με λογοτεχνικά γυμνάσματα και μαρτυρίες της εποχής (π.χ. Το Νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη) και κουβαλάει μέσα του τον πόθο αντιστοίχων λογοτεχνικών κειμένων αλλά και πολλών Μικρασιατών προσφύγων: όχι τόσο για παλιννόστηση, αλλά για ειρήνη, για την εκρίζωση των πολεμικών ενστίκτων, για τη συναδέλφωση των λαών. Με μία αφήγηση λιτή, δωρική σχεδόν στο ύφος και αβίαστα προφορική, ο Δούκας κατάφερε να γράψει ένα μικρό διαχρονικό αριστούργημα, κάθε έκδοση του οποίου (από την πρώτη, το 1929, έως την πιο πρόσφατη, του 1980―και τις δεκάδες ανατυπώσεις της) αναδιαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ αφήγησης και αλήθειας, μυθοπλασίας και μαρτυρίας.

Ο Στρατής Δούκας γεννήθηκε στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας το 1895. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αϊβαλί και το 1912 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγκάστηκε όμως να διακόψει τις σπουδές του με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατετάγη εθελοντικά στην Εθνική Άμυνα και πολέμησε στη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία, όπου και τραυματίστηκε. Με το φίλο του από τα φοιτητικά του χρόνια, Φώτη Κόντογλου και τον Στράτη Μυριβήλη συνίδρυσε τον Σύλλογο Μουσικών Τεχνών Μυτιλήνης. Έκανε δημοσιογραφικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες κι άρχισε να γράφει λογοτεχνία από το 1929 και μετά και να ζωγραφίζει. Πολέμησε ως αξιωματικός στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και, μετά, ως μαχητής του ΕΑΜ και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Συνεργάστηκε με κομβικά περιοδικά της μεταπολεμικής λογοτεχνικής σκηνής αλλά, λόγω μιας αποτυχημένης εγχείρησης πέρασε τα 20 τελευταία χρόνια της ζωής του κατάκοιτος στο σπίτι τους γράφοντας αφηγήματα και συνεργαζόμενος με λογοτεχνικά περιοδικά, διωκόμενος παρόλα αυτά την περίοδο της χούντας για τις πεποιθήσεις του.  Ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, το 1983, αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, επίτιμος μέλος του Pen Club και επίτιμος δημότης Ζωγράφου―στο πνευματικό κέντρο του οποίο υπάρχει ένα μικρό εκθετήριο με χειρόγραφα και σχέδιά του.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

Δευτέρα 26/09 | 19.00-21.00
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 28/09 | 19.00-21.00
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Πέμπτη 01/09, στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Ιστορία ενός αιχμαλώτου, του Στρατή Δούκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.  

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα