Φωτογραφία που απεικονίζει bauhaus αρχιτεκτονική

H προγραμματισμένη διάλεξη για τις 12/02 ακυρώνεται λόγω ασθένειας.
Τον Μάρτιο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus συνεχίζεται με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Μείνετε συντονισμένοι!

 

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

Η διδασκαλία του Bauhaus και η διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Το Bauhaus είναι συνυφασμένο με την αποδέσμευση από την ιστορία και τη ρήξη με το «παρελθόν» χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται με ποιο «παρελθόν», αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό μεταμορφώνεται και αναθεωρείται ανά εποχή και περίσταση.

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη ρευστότητα και αναζητώντας, παράλληλα, βασικές νομοτέλειες και διαχρονικές αλήθειες για να νοηματοδοτήσει τις νέες συνθήκες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, το Bauhaus επέδειξε έντονη ιστορική συνείδηση. Αυτή η ιστορική συνείδηση, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τη διδασκαλία του, μπορεί να ανιχνευτεί στη σύγχρονη θεωρία των αποκαταστάσεων και να φωτίσει αρχές, απόψεις και προβληματισμούς που απασχολούν τον πολυσχιδή τομέα της διαχείρισης του παρελθόντος.

Η Στυλιανή Λεφάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Τετάρτη 12/02
19.00-20.30

Ελεύθερη είσοδος

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Φωτογραφία ©Hans Engels

Δείτε ακόμα

Παρασκευή 07/02, 17:30

Εργαστήρια Bauhaus για ενήλικες: Σαν στη Σκηνή του Bauhaus (αναβολή)

Περισσότερα

Τετάρτη 26/02, 18:30

ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Δημογραφική Γήρανση - Νέα Δεδομένα και Προκλήσεις

Περισσότερα