Δημιουργικό για τη διάλεξη του Δρ. Friedrich von Borries

Τον Δεκέμβριο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen συνεχίζεται, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

 

Διάλεξη: Δρ. Friedrich von Borries
Πολιτική του Design - Design της Πολιτικής
Πόσο πολιτικό είναι το Design;

Το design, σύμφωνα με τον Δρ. Friedrich von Borries, είναι πάντοτε πολιτικό – τουλάχιστον, εφόσον δεν το αντιλαμβανόμαστε ως επιφανειακό σχεδιασμό με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων, αλλά ως μια υπεύθυνη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Με αφετηρία ιστορικές θεωρήσεις, όπως εκείνη του Bauhaus, η διάλεξη του Friedrich von Borries καταλήγει στο σήμερα και αξιώνει μια διευρυμένη αντίληψη του design, βασισμένη σε έννοιες όπως «Überlebensdesign» (σχεδιασμός για την επιβίωση) ή «Selbstdesign» (σχεδιασμός εαυτού). Εξετάζει ακόμη, την προοπτική ενός θεμελιώδους ερωτήματος: Μπορεί το design να συμβάλει στην καλύτερη διαμόρφωση της δημοκρατίας μας και να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την «κρίση της εκπροσώπησης» ή αυτό θα υπερέβαινε τις δυνατότητες της θεωρίας και των αρχών του; Και τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς ένας πολιτικά ενεργός designer;

Ο Δρ. Friedrich von Borries είναι αρχιτέκτονας και διδάσκει Θεωρία του Design στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου.

 

Τετάρτη 11/12
19.00-20.30

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική γλώσσα.

Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Παρασκευή 06/12, 17:30

Εργαστήρια Bauhaus για ενήλικες: Σαν στη σκηνή του Bauhaus

Περισσότερα

Κυριακή 08/12, 12:00

Εργαστήρια Bauhaus για οικογένειες: Καρτ ποστάλ & Αφίσες

Περισσότερα