Εικαστικό με έργα του Πικάσο

Τον Φεβρουάριο, με αφορμή τη διαδραστική multimedia εγκατάσταση Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος που εγκαινιάζεται στο ΚΠΙΣΝ, ξεκινά και μια νέα σειρά διαλέξεων που θέτουν στο κέντρο τον μείζονα καλλιτέχνη του 20ού αιώνα και το έργο του μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα ενός διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα.

Η Άντρη Μιχαήλ, καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν, εγκαινιάζει τον νέο κύκλο διαλέξεων σε μια προσπάθεια προσέγγισης του σπουδαίου καλλιτέχνη και του έργου του.

Ο Πικάσο, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμίστας, φωτογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, σημάδεψε τον 20ο αιώνα και συνεχίζει να είναι ακόμη επίκαιρος. Ποιος όμως ξέρει τον πραγματικό Πικάσο που κρύβεται πίσω από τον μύθο του ονόματός του; Κάθε περίοδος του πολύμορφου έργου του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επόμενες. Η γαλάζια και ροζ περίοδος του καλλιτέχνη δεν είναι παρά η αρχή ενός πολύμορφου έργου που απαιτεί σήμερα μια νέα, πιο ζωντανή προσέγγιση. Τα λόγια του Πικάσο «Δεν ψάχνω, βρίσκω» αποκτούν νόημα όταν εμβαθύνει κάποιος στο έργο του, βλέποντάς το όχι απλώς ως έργο τέχνης, αλλά ως αέναη δημιουργική διαδικασία. «Δεν κάνουμε πίνακες», έλεγε. «Κάνουμε σπουδές. Η προσπάθεια προσέγγισης δεν τελειώνει ποτέ».

Η Ανδρούλα (Άντρη) Μιχαήλ είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν στη Γαλλία (UPJV) και επιμελήτρια εκθέσεων. Η διδακτορική της διατριβή και πολλές από τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν το έργο του Πικάσο. Συνεπιμελήθηκε πρόσφατα τις εκθέσεις: Η κουζίνα του Πικάσο (Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης 2018), Ο Πικάσο στο μουσείο της Κύπρου. Έργα σε πηλό (2019), Ο Πικάσο ποιητής (Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης 2019 και Μουσείο Πικάσο του Παρισιού 2020).

 

Τρίτη 18/02
19.00-21.00

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Είσοδος Ελεύθερη

Φωτογραφίες από τα έργα: © Succession Picasso 2020
- Femme en chemise (Madeleine), 1904–1905
- Tête d’un arlequin, 1905

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 03/02, 13:00

Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος

Περισσότερα

Πέμπτη 06/02, 17:00

Ο Αρλεκίνος και το κορίτσι: Θεατρικό - Μουσικό Παιχνίδι στο ΚΠΙΣΝ

Περισσότερα

Σάββατο 08/02, 11:00

Στο μυαλό του Πικάσο: Παραστάσεις ζωντανού σινεμά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά

Περισσότερα