Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Graphic Novel Δημοκρατία των Aλέκου Παπαδάτου, Αβραάμ Κάουα, Annie Di Donna.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε στο 490 π.Χ. στον Μαραθώνα. Οι Πέρσες έχουν παρατάξει τον πανίσχυρο στρατό τους και απειλούν την Αθήνα.
Μέσα στη νύχτα, οι ολιγάριθμοι Αθηναίοι οπλίτες αγωνιούν πριν την έναρξη της μάχης.
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Λέανδρος, ξεκινάει να αφηγείται στον Θέρσιππο τις αναμνήσεις του από τα εφηβικά του χρόνια, όταν κυβερνούσαν την Αθήνα οι τύραννοι Ιππίας και Ίππαρχος κι ο ίδιος είχε τον νου του μόνο στη ζωγραφική.
Ο Λέανδρος αναπολεί μια ζωή που για τον ίδιο ήταν απλή και εύκολη, αλλά για την Αθήνα ταραγμένη, μιας και οι τύραννοι δεν λογάριαζαν τον λαό.
Ο ένας από τους δύο τυράννους, ο Ίππαρχος, δολοφονήθηκε, όπως και ο πατέρας του Λέανδρου, ο Πρόμαχος.
Ο νεαρός Λέανδρος κατέφυγε στους Δελφούς για να γλυτώσει τη ζωή του.
Εκεί, στον ναό του Απόλλωνα, ζούσε φροντίζοντας τις προσφορές των ικετών που ζητούσαν έναν χρησμό από τη Πυθία. 
Έμαθε για τη ζωή στο μαντείο, για τους χρησμούς, που είναι η φωνή των θεών  μέσα από τα  λόγια ανθρώπων, είδε ταπεινούς ικέτες, αλλά και αντιπροσώπους ισχυρών πόλεων.
Όταν μετά από δυο χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα, διαπίστωσε ότι  συμμαχίες και συνειδήσεις «εξαγοράζονταν» και τελικά η πόλη κυβερνιόταν από ξεπεσμένες οικογένειες ευγενών.
Βλέπουμε ότι σταδιακά ο Λέανδρος θα αντιμετωπίσει τους φόβους του και ότι τελικά, μέσα από τη διχόνοια, τις συγκρούσεις και τις κρίσεις, μια νέα, διαφορετική, Αθήνα θα γεννηθεί.

H «Δημοκρατία» κέρδισε το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου - ΙΒΒΥ 2016 στην κατηγορία «Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους» και στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2016 τα Βραβεία «Καλύτερου Σεναρίου» και «Καλύτερου Κόμικ by Wacom».

Οι συγγραφείς

Αλέκος Παπαδάτος: Ο Αλέκος Παπαδάτος έχει εργαστεί ως animator, σκηνοθέτης και δημιουργός storyboard, σχεδιάζοντας παράλληλα εξώφυλλα για βιβλία και περιοδικά. Στο Logicomix δούλεψε επί πέντε συναπτά χρόνια. Ζει στην Αθήνα.

Αβραάμ Κάουα: Ο Αβραάμ Κάουα είναι συγγραφέας και θεωρητικός του πολιτισμού. Γραφει και μελετά κόμικς, κινηματογράφο και λογοτεχνία του μυστηρίου και του φανταστικού.

Αnnie Di Donna: Η Annie Di Donna έχει εργαστεί ως animator σε μια πλειάδα διεθνών παραγωγών και συνεχίζει να δουλεύει ως art director και colorist σε graphic novels.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 26/11
13.00-14.30 

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/11 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα