Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι Η μαϊμού του βασιλιά, του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Το βιβλίο
Μπορεί ένα τυχαίο και απρόσμενο γεγονός να αλλάξει την Ιστορία; 
Το 1916, ενώ μαινόταν ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανικών Κτήσεων, Αυτοκράτορας της Ινδίας δωρίζει δύο νεογέννητα μαϊμουδάκια στα ξαδέλφια του, τον βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο και την βασίλισσα Σοφία, για τη γέννηση της τρίτης τους κόρης.
Τα δύο μαϊμουδάκια παραλαμβάνει και αρχίζει να φροντίζει ο Στουρμ, ο Γερμανός επιστάτης του βασιλικού κτήματος στο Τατόι.
Το 1917, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά από τις πιέσεις των Άγγλων και των Γάλλων, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον θρόνο του και την Ελλάδα.
Ο δευτερότοκος γιος του, ο νεαρός Αλέξανδρος, που μάλλον προτιμάει να περνάει μια ήρεμη ζωή, φλερτάροντας, παίζοντας με το λυκόσκυλό του και τρέχοντας με το αυτοκίνητό του, θα βρεθεί αναγκαστικά στον θρόνο της χώρας.
Η μία μαϊμού κυκλοφορεί συνεχώς ελεύθερη στο κτήμα και τότε θα συμβεί αυτό το τυχαίο γεγονός που θα αλλάξει την Ιστορία.
Με πυκνή αφήγηση και με λεπτό χιούμορ βλέπουμε να εμφανίζονται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Μπαζίλ Ζαχάρωφ, Γάλλοι και Άγγλοι διπλωμάτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα και το παρασκήνιο από τον διχασμό, στον ιστορικό θρίαμβο, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ σιωπηλός, αλλά φασαριόζος, μάρτυρας παραμένει συνεχώς η μικρή μαϊμού.
Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, ενώ διατηρεί ένα πνευματώδες και σπινθηροβόλο ύφος.

Ο συγγραφέας
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997 ως συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής και αναγνώστης. Έχει γράψει πολλά βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, ένα μυθιστόρημα φαντασίας («Νίκη ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι»), μία συλλογή διηγημάτων για νέους («Τα μπανανόψαρα») και τέσσερα μυθιστορήματα για εφήβους. Τα τρία από αυτά («Κάπου ν’ ανήκεις», «Ύαινες», «Ζωή σαν ασανσέρ») αποτελούν την «Τριλογία του δρόμου» (2010-2012), ενώ το τέταρτο («Υπέροχος κόσμος», 2016) αποτελεί μια πολυφωνική λογοτεχνική καταγραφή του σήμερα των εφήβων. Για το «Ζωή σαν ασανσέρ» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και για το «Υπέροχος κόσμος» με το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». 

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Παρασκευή 29/12
13.00-14.30 

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 1/12 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα