Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι ο Μικρόκοσμος του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε σε μια τεράστια, δαιδαλώδη, υπόγεια πολιτεία.

Εκεί ζει η πρωταγωνίστριά μας η Σβέλτα, ένα μικρό κορίτσι, μια εργάτρια.

Οι εργάτριες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να σκοτώνονται στη δουλειά από την ώρα που ξυπνούν, μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα, όλον τον χρόνο.

Η Σβέλτα έχει όμως ένα μειονέκτημα, της λείπει ένα πόδι.  Οι υπόλοιπες εργάτριες και η εργοδηγός την κοροϊδεύουν συνεχώς.

Είναι το κορίτσι με τα πέντε πόδια. Το έκτο το έχασε στον προηγούμενο πόλεμο.

Δεν σας είπα ότι η Σβέλτα είναι ένα μυρμήγκι.

Την πρώτη μέρα της Άνοιξης, την ημέρα που η Σβέλτα θα έβγαινε από την πόλη,  ξέσπασε ο πόλεμος. 

Ο πόλεμος είναι φοβερό πράγμα, σφαγές, νεκροί, τραυματίες, ανάπηροι, εξαθλιωμένοι αιχμάλωτοι.

Τα μηνύματα μεταδίδονται σε όλη την πόλη αστραπιαία, αλλά σιωπηλά, αγγίζοντας τις κεραίες του διπλανού σου. 

Η Σβέλτα, κουβαλώντας το άθλιο κολατσιό στους αιχμαλώτους, θα λάβει ένα μήνυμα ακατανόητο που θα την ανησυχήσει. Ένα μήνυμα αγάπης. 

“Κάτι πρωτόγνωρο μπήκε μέσα μου. Κάτι που δεν ήξερα ότι υπάρχει, μα που μου αρέσει. Τι μου συμβαίνει άραγε;”

Ποιος της το έστειλε; Τι είναι ο έρωτας; 

Οι συνέπειες για τη ζωή της Σβέλτας θα είναι απρόσμενες.

Ο “Μικρόκοσμος” είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο γεμάτο αλληγορίες για την καθημερινότητα, την καταπίεση, τον αγώνα, την ελευθερία, τη ζωή και τις αξίες της. 

Ο συγγραφέας
 
Ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα.  Δούλεψε ως συντάκτης σε περιοδικά και ιστοσελίδες, έγραψε σενάρια για ταινίες και βιντεοπαιχνίδια. Ως συγγραφέας βιβλίων έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης και με τη διάκριση White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Τιμήθηκε ακόμη με το Κρατικό Βραβείο για το Όταν ήρθαν για εμένα, το 2ο βιβλίο της «Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων» και με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της IBBY για το βιβλίο Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 29/10 
13.00-14.30 

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/10.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Δείτε ακόμα