Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Στα ίχνη του κεραυνού, της Άμπερ Λι Ντοντ.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Το βιβλίο

Η Αμέλια Έστερ Μακλέοντ ζει με τον πατέρα της και τον παππού της στο Νταρκ Μούιρ, ένα απομονωμένο και ανεμοδαρμένο νησάκι στα βόρεια της Σκωτίας. 
Έχει γενέθλια και γίνεται έντεκα ετών.

Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, όλοι οι κάτοικοί του, όταν κλείσουν τα έντεκα, πρέπει να βγουν στη θάλασσα, να αγγίξουν με το χέρι τους έναν γυαλιστερό μαύρο βράχο που λέγεται «Το Δόντι του Ερπετού» και να κάνουν μια ευχή.

Αυτό πρέπει να κάνει και η Αμέλια μες στα άγρια κύματα με τον πατέρα της και τη βάρκα του.

Είναι ένα παράξενο παιδί η Αμέλια, που αντί να πηγαίνει στο σχολείο, κάνει μαθήματα στο σπίτι. Έχει ένα πρόβλημα με τις λέξεις. Είναι λες και δεν μπορούν να μείνουν ακίνητες. Χοροπηδάνε συνεχώς έξω από τη σελίδα. Κάνει εκατό ώρες να διαβάσει κάτι και για το γράψιμο, αφήστε το, ορνιθοσκαλίσματα!
Τώρα όμως πρέπει να πάει για πρώτη φορά σε κανονικό σχολείο.

Η μαμά της, πολυταξιδεμένη σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, έχει φύγει από το σπίτι, δεν άντεξε την απομόνωση του νησιού. Η Αμέλια δεν ξέρει καν που βρίσκεται. Τη φαντάζεται να κινηματογραφεί στον Αμαζόνιο ή στην Αυστραλία, αλλά αυτή δεν επικοινωνεί μαζί της.

Θα προσαρμοστεί η Αμέλια στο σχολικό περιβάλλον; Θα κάνει φίλους ή όλοι θα νομίζουν ότι είναι παράξενη; Πού είναι η μαμά της; Θα ξανασμίξει μαζί της και τι ευχήθηκε στο «Δόντι του Ερπετού»;

Όπως λένε, επικίνδυνα πράγματα συμβαίνουν σε όσους είναι τόσο ανόητοι ώστε να κάνουν ευχές στο «Δόντι του Ερπετού» και η Αμέλια ένιωσε μια περίεργη ζεστασιά όταν άγγιξε τον παγωμένο βράχο.
Είναι δυνατόν η μαγεία να μοιάζει τόσο πραγματική;
 

Η συγγραφέας, Άμπερ Λι Ντοντ

Η Άµπερ Λι Ντοντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πόρτσµουθ της Αγγλίας. Διδάσκει δημιουργική γραφή, έχει μπλε ζώνη στο kick boxing και έχει ζήσει για λίγο σε ένα κάστρο στη Σκωτία. Όνειρό της είναι να πάει στην Αρκτική ή να διασχίσει την Αραβική Έρημο, όπως οι γυναίκες εξερευνήτριες του βιβλίου. Κυρίως, όμως, περνάει την ώρα της ντυμένη µε ρούχα της δεκαετίας του ’40 και επινοεί ιστορίες. Θεατρικά έργα της έχουν ανέβει στα Chichester Festival Theatre, Minerva Theatre, New Theatre Royal και Edinburgh Fringe. Το πρώτο της βιβλίο, We are Giants (2016), είχε προταθεί για δέκα βραβεία και απέσπασε το Calderdale Book of the Year, ενώ ήταν στη βραχεία λίστα για το Branford Boase Award. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά ανά τον κόσμο και έχουν μεταδοθεί στο ραδιόφωνο από το BBC Radio 4. 

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 28/1
13.00-14.30 

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 3/1 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο Στα ίχνη του κεραυνού της Άμπερ Λι Ντοντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα