Reading Club: Child of God - Εικόνα

*H Λέσχη Ανάγνωσης θα διεξαχθεί στον Πύργο Βιβλίων.

Τον Μάιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 29/05, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Την Τετάρτη 31/05, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Στις Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων Μαΐου, θα παραβρεθεί ο συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης. 

Μάιος: Είμαι όσα έχω ξεχάσει, Ηλίας Μαγκλίνης 

Ένας γιος που επιχειρώντας να συνθέσει μια πληρέστερη εικόνα του προσώπου του πατέρα του διαπιστώνει πως το εγχείρημά του είναι καταδικασμένο, αν δεν καταφέρει να διαρρήξει το μυστήριο γύρω από τη ζωή του δικού του πατέρα, του παππού του.  Στο Είμαι όσα έχω ξεχάσει, ο Ηλίας Μαγκλίνης δεν υιοθετεί κάποια αφηγηματική περσόνα. Με τρόπο τολμηρό μπαίνει ο ίδιος στη θέση του πρωτοπρόσωπου αφηγητή που καταδύεται στο παρελθόν, άλλοτε με όχημα την ιστορική έρευνα, άλλοτε την αυτοβιογραφία, και επιχειρεί να αναψηλαφήσει όλα εκείνα που κατέστησαν τον πατέρα του έναν άνθρωπο με «μπουκωμένο συναίσθημα»· τον ρόλο της δολοφονίας του παππού του ως γενεσιουργό αιτία ενός τραύματος που θα σκιάζει τη ζωή του πατέρα του μέχρι το τέλος της, αλλά και το ανεξιχνίαστο αυτού του εγκλήματος ως παράγοντα που εμποδίζει την επούλωσή του. Κατά την ανασύσταση όμως της βιογραφίας του πατέρα και του παππού του θα οδηγηθεί επαγωγικά από το προσωπικό στο συλλογικό για να συνδιαλεχθεί τελικά με τα «μυστικά» τραύματα της ελληνικής κοινωνίας του τελευταίου αιώνα. Έτσι, ο Μαγκλίνης βρίσκεται να αναμετράται όχι μόνο με την προσωπική του μνήμη, αλλά και με αυτή των μελών της οικογένειάς του, και τελικά με τα γεγονότα που καθόρισαν, τόσο την οικογενειακή του ιστορία, όσο και την Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Ωστόσο, ο πλουραλισμός δε χαρακτηρίζει μόνο τους θεματικούς άξονες του βιβλίου, παρά αντικατοπτρίζεται και στο ύφος της γραφής που κυμαίνεται από συναισθηματικά φορτισμένες απευθύνσεις στον νεκρό πατέρα έως δοκιμιακού τύπου παρενθέσεις. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, ο Ηλίας Μαγκλίνης παραδίδει με το Είμαι όσα έχω ξεχάσει ένα από τα σημαίνοντα μυθιστορήματα της περασμένης δεκαετίας, non fiction ή μη.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαγκλίνης είναι συγγραφέας, μεταφραστής και πεζογράφος. Γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Το 1973 μετεγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Θα σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, και στη συνέχεια, σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MLitt) Media and Culture στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1996, θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, αρθρογραφώντας αρχικά στο λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω, και έπειτα στην εφημερίδα Καθημερινή, στην οποία από το 2013 θα αναλάβει την αρχισυνταξία του κυριακάτικου πολιτιστικού ενθέτου “Τέχνες και Γράμματα”. Ως συγγραφέας θα πρωτοεμφανιστεί στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή με το μυθιστόρημα Σώμα με Σώμα (εκδ. Πόλις 2005), ενώ τρία χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει η νουβέλα του Ανάκριση (εκδ. Κέδρος 2008). Το μυθιστόρημά του Πρωινή Γαλήνη (εκδ. Μεταίχμιο 2015) θα αποσπάσει το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και το Βραβείο Μυθιστορήματος των λογοτεχνικών περιοδικών Ο Αναγνώστης και Η Κλεψύδρα. Με το Είμαι όσα έχω ξεχάσει (εκδ. Μεταίχμιο 2019), θα παρουσιάσει ένα από τα αρτιότερα δείγματα non fiction μυθιστορήματος στα νεοελληνικά γράμματα, γεγονός που θα αποτυπωθεί τόσο στην ευρύτατη αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό, όσο και στην τίμησή του με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Το μόνο της ζωής τους ταξίδι (εκδ. Μεταίχμιο), ανήκει επίσης στο είδος του non fiction. Η λογοτεχνική φωνή του Ηλία Μαγκλίνη διακρίνεται για την ικανότητά της να συγκεράσει μια θαυμαστά διαυγή εκφραστικότητα με τον ποιητικό στοχασμό. Παράλληλα, στο επίκεντρο της προβληματικής του εμφανίζεται σταθερά η διαπραγμάτευση της μνήμης -προσωπικής και συλλογικής- εντός του ευρύτερου πλαισίου της Ιστορίας, αλλά και του ατομικού βίου, του τραύματος και των ψυχολογικών και σωματικών του επιπλοκών· θεματικές που η θαρραλέα αφήγησή του αναδεικνύει με τρόπο σπάνιο για τη νεοελληνική πεζογραφία.

Δευτέρα 29/05 | 18.30-20.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Τετάρτη 31/05 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/05 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο «Είμαι όσα έχω ξεχάσει» του Ηλία Μαγκλίνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα